Tym przepisem na te niskowęglowodanowe pierniczki dzielę się z wielką dumą, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne. Pracy przy nich jest bardzo mało, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.

Te pierniczki low carb są bez cukru i bez glutenu. Połączenie mąki migdałowej i mielonego lnu nadaje im lekko orzechowy smak, a mąka lniana dodatkowo wiąże ciasto. Masło i żółtko sprawiają, że pierniczki nie są suche. Erytrytol i stewia dodają słodyczy, ale bez sztucznego posmaku, moim zdaniem to idealny sposób na słodzenie keto wypieków. Możecie wyciąć je używając dowolnych foremek, a jeśli chcecie, żeby zawisły na choince, wystarczy przed upieczeniem zrobić w pierniczkach dziurkę przy pomocy wykałaczki lub słomki do napojów

Porady / Wskazówki:

– Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 6 dni, doskonale nadają się również do mrożenia.


Jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj do moich innych przepisów na keto i lowcarb wypieki:

Miękkie pierniczki
Makowiec puszysty
Najlepszy keto piernik
Keto makowiec
Keto sernik dokonały


Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Pierniczki keto

Składniki

  • 140 g mąki migdałowej
  • 60 g erytrytolu
  • 30 g mielonego lnu złocistego, łatwo dostępnego nawet w aptece lub sklepie zielarskiM
  • 5 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub budyniu
  • 90 g masła
  • jedno żółtko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli stewii w kroplach (opcjonalnie, ale bardzo polecam: łączyć stewię w kroplach z erytrytolem, ponieważ w takim połączeniu słodycz jest idealna.)
  • 50g czekolady gorzkiej min. 80% lub mlecznej bez cukru

Wykonanie 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki razem najpierw łyżką, a następnie najlepiej ręką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę
  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra–dół)
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij pierniczki foremkami. Włóż do piekarnika i piecz w 160℃, góra–dół przez 11–12 minut. Na 3 minuty przed końcem wstaw do piekarnika szklaną miseczkę z połamaną czekoladą, aby się rozpuściła.
    Porada: Czekoladę możesz równie dobrze rozpuścić w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną.
  • Poczekaj kilka godzin, ponieważ ciasteczka są najlepsze właśnie po paru godzinach od upieczenia, a jeszcze lepsze następnego dnia.

Wartości odżywcze

*Na 1 pierniczek (u mnie 15g):
Kalorie: 46 kcal
Białko: 1,2 g
Tłuszcz: 3,6 g
Węglowodany: 1,7 g
Błonnik: 1,1g
 
 
Na 100g pierniczkow:
Kalorie: 380 kcal
Białko: 9.8 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 13.9
Blonnik: 8g
Słowo kluczowe: bez mąki, bezcukru, bezglutenowe ciasta, bezglutenowe pierniczki, bezglutenowe przepisy, bezglutenowy, ciasteczka bez cukru, ciasto dla cukrzykow, dieta ketogeniczna, keto słodycze, pierniczki bez cukru, przepis na pierniczki niskowęglowodanowe, przepisy keto, przepisy keto na swieta, przepisy lowcarb, szybkie ciasto keto

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu