Tym przepisem na te niskowęglowodanowe pierniczki dzielę się z wielką dumą, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne. Pracy przy nich jest bardzo mało, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Te pierniczki low carb są bez cukru i bez glutenu. Połączenie mąki migdałowej i mielonego lnu nadaje im lekko orzechowy smak, a mąka lniana dodatkowo wiąże ciasto. Masło i żółtko sprawiają, że pierniczki nie są suche. Erytrytol i stewia dodają słodyczy, ale bez sztucznego posmaku, moim zdaniem to idealny sposób na słodzenie keto wypieków. Możecie wyciąć je używając dowolnych foremek, a jeśli chcecie, żeby zawisły na choince, wystarczy przed upieczeniem zrobić w pierniczkach dziurkę przy pomocy wykałaczki lub słomki do napojów
Porady / Wskazówki:
– Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 6 dni, doskonale nadają się również do mrożenia.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj do moich innych przepisów na keto i lowcarb wypieki:
Miękkie pierniczki
Makowiec puszysty
Najlepszy keto piernik
Keto makowiec
Keto sernik dokonały
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Pierniczki keto
Składniki
- 140 g mąki migdałowej
- 60 g erytrytolu
- 30 g mielonego lnu złocistego, łatwo dostępnego nawet w aptece lub sklepie zielarskiM
- 5 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub budyniu
- 90 g masła
- jedno żółtko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropli stewii w kroplach (opcjonalnie, ale bardzo polecam: łączyć stewię w kroplach z erytrytolem, ponieważ w takim połączeniu słodycz jest idealna.)
- 50g czekolady gorzkiej min. 80% lub mlecznej bez cukru
Wykonanie
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki razem najpierw łyżką, a następnie najlepiej ręką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę
- Piekarnik nagrzej do 160°C (góra–dół)
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij pierniczki foremkami. Włóż do piekarnika i piecz w 160℃, góra–dół przez 11–12 minut. Na 3 minuty przed końcem wstaw do piekarnika szklaną miseczkę z połamaną czekoladą, aby się rozpuściła.Porada: Czekoladę możesz równie dobrze rozpuścić w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną.
- Poczekaj kilka godzin, ponieważ ciasteczka są najlepsze właśnie po paru godzinach od upieczenia, a jeszcze lepsze następnego dnia.
Wartości odżywcze
Kalorie: 46 kcal
Białko: 1,2 g
Tłuszcz: 3,6 g
Węglowodany: 1,7 g
Błonnik: 1,1g
Kalorie: 380 kcal
Białko: 9.8 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 13.9
Blonnik: 8g
