Cofnij

Pierniczki keto

Składniki

  • 140 g mąki migdałowej
  • 60 g erytrytolu
  • 30 g mielonego lnu złocistego, łatwo dostępnego nawet w aptece lub sklepie zielarskiM
  • 5 g mąki kukurydzianej, ziemniaczanej lub budyniu
  • 90 g masła
  • jedno żółtko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli stewii w kroplach (opcjonalnie, ale bardzo polecam: łączyć stewię w kroplach z erytrytolem, ponieważ w takim połączeniu słodycz jest idealna.)
  • 50g czekolady gorzkiej min. 80% lub mlecznej bez cukru

Instrukcje 

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki razem najpierw łyżką, a następnie najlepiej ręką. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę
  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra–dół)
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wytnij pierniczki foremkami. Włóż do piekarnika i piecz w 160℃, góra–dół przez 11–12 minut. Na 3 minuty przed końcem wstaw do piekarnika szklaną miseczkę z połamaną czekoladą, aby się rozpuściła.
    Porada: Czekoladę możesz równie dobrze rozpuścić w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną.
  • Poczekaj kilka godzin, ponieważ ciasteczka są najlepsze właśnie po paru godzinach od upieczenia, a jeszcze lepsze następnego dnia.

Uwagi

*Na 1 pierniczek (u mnie 15g):
Kalorie: 46 kcal
Białko: 1,2 g
Tłuszcz: 3,6 g
Węglowodany: 1,7 g
Błonnik: 1,1g
 
 
Na 100g pierniczkow:
Kalorie: 380 kcal
Białko: 9.8 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 13.9
Blonnik: 8g
Słowo kluczowe: bez mąki, bezcukru, bezglutenowe ciasta, bezglutenowe pierniczki, bezglutenowe przepisy, bezglutenowy, ciasteczka bez cukru, ciasto dla cukrzykow, dieta ketogeniczna, keto słodycze, pierniczki bez cukru, przepis na pierniczki niskowęglowodanowe, przepisy keto, przepisy keto na swieta, przepisy lowcarb, szybkie ciasto keto