Domowy i zdrowy kebab? Który wychodzi smaczniejszy niż ten z budki. Mięso po upieczeniu jest wyjątkowo soczyste, aromatyczne i ma idealną konsystencję – gotowe do użycia od razu, bez konieczności krojenia w cienkie plastry. Masz tutaj pełną kontrolę nad składnikami, więc masz też gwarancję czystego składu, bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i niepotrzebnych dodatków.

Co to za trik, że ten kebab jest tak dobry?

Cała magia tkwi w sposobie formowania mięsa. Doprawione mięso mielone rozwałkowujesz cienko pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, a następnie zawijasz rozwałkowane mięso razem z papierem do pieczenia jak naleśnik. Po upieczeniu mięso można rwać na mniejsze kawałki. Podczas pieczenia mięso zamknięte w papierze dusi się we własnych sokach, dzięki czemu:

– zachowuje pełną soczystość
– nie wysycha, ma zwarta, „kebabową” strukturę,
– po upieczeniu jest od razu gotowe do użycia.

To idealny przepis na szybki obiad, kolację albo posiłek na kilka dni – bo mięso świetnie trzyma się w lodówce i można je potem tylko podgrzać. Z całego przepisu wyjdzie około 800g mięsa na kebaba. To idealna baza do: kebaba, sałatki kebabowej , śniadaniowych talerzy białkowo-tłuszczowych, talerza kebab bez bułki

Porady/ Wskazówki:

  • Po przygotowaniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
  • Serwuj z ulubionym pieczywem niakowęglowodanowym lub w formie kebaba na talerzu

    Jeśli szukasz inspiracji na podobne przepisy lowcarb, keto i wysokobiałkowe, zajrzyj tutaj po więcej.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu