- 900g mięsa wołowego, mielonego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 duża cebula (ok. 150g )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki cynamonu
Do dużej miski przełóż 900 g mielonej wołowiny. Dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego, drobno startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy :paprykę słodką, sól, kumin, pieprz, majeranek i cynamon.Dokładnie wymieszaj całość ręką lub łyżką, aż masa będzie jednolita i lekko kleista. Rozgrzej piekarnik do 200℃, termoobieg. Przygotuj papier do pieczenia. Podziel mięso na 4-5 części, każdą porcję mięsa rozwałkuj na bardzo cienki płat między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na grubość tortilli. Tak rozwałkowane mięso na papierze zwiń w rulon (od dłuższej strony), ale już bez papieru na wierzchu tylko z tym papierem z pod spodu. Gotowe rulony przełóż na blaszkę, możesz dorzucić jakieś warzywa obok jak jest jeszcze miejsce na blaszce i piecz w piekarniku w 200°C, termoobieg przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i poczekaj chwilkę, wyjmij z papieru i zacznij rwać na mniejsze kawałki. Ja podaje najczęściej z tortilla z serka wiejskiego.Podawaj w ulubionej formie, na pewno z jakimś pysznym sosem, no bo sos w kebabie to podstawa podstaw.
Mięso na kebaba z piekarnika 100 g (po upieczeniu)
Kalorie: 300 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 2 g
Błonnik: 0,3 g