To mój przepis na najlepszy na sprawdzone i najlepsze ciasto marchewkowe. Jest przepyszne, niewiele różni się od tego tradycyjnego, a możne i nawet lepsze. Które je się NIE tylko na deser! Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a do tego jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe.
Uwielbiam takie wypieki w których można przemycić trochę warzyw, niby deser, a jednak zyskujemy dodatkowy błonnik i składniki mineralne. Najważniejszym składnikiem jest tu mascarpone, dzięki niemu ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, naprawdę pyszne. Smaku dodają przyprawy korzenne, orzechy i oczywiście słodka marchewka. Nie martw się, nikt nie pozna, że to ciasto „dietetyczne”. Powiedziałabym, że smakuje dokładnie jak klasyk, tylko że w wersji low carb.
To nie jest ciasto na cheat day.
To ciasto, które jesz w środku tygodnia i dalej jesteś #wformie.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook, oznaczając mnie; @przepisy.lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Porady / Wskazówki:
- Jeśli unikasz nabiału, spokojnie możesz je zastąpić tłustym mleczkiem kokosowym, najlepiej z puszki, upewnij się, że zawartość tłuszczu jest podobna do mascarpone.
- Ciasto marchewkowe możesz śmiało mrozić, najlepiej poporcjować.

Keto ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Składniki
- 230g marchewki, startej na grubych oczkach
- 4 jajka
- 250g mascarpone
- 50ml mleka migdałowego/ innego roślinnego lub krowiego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g mąki migdałowej
- 50g mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90g erytrytolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 50g orzechow włoskich, posiekanych (opcjonalnie)
Składniki na krem:
- 200g serka kremowego (typu Philadelphia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki zblendowanego erytrytolu na puder lub slodzika w plynie
Wykonanie
- Wyjmij mascarpone i serek z lodówki na 30 minut przed. Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż okrągłą formę 20-21cm papierem do pieczenia.Oddziel białka od żółtek, umieść żółtka oraz białka w dwóch osobnych miskach. W dużej misce z żółtkami umieść mascarpone, dodaj kolejno: mleko, ekstrakt waniliowy, ocet, oliwę i mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka.
- Do masy dodaj erytrytol, mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową), startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj delikatnie, do polączenia.
- Następnie oddzielone białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (jeżeli uda Ci się odwrócić miskę do góry dnem, a zawartość nie spadnie, to oznacza to, że piana jest idealnie ubita).
- Tak ubitą pianę dodaj partiami do masy z mascarpone i delikatnie wmieszaj szpatułką (nie mieszaj zbyt długo, aby nie zniszczyć efektu ubitej piany). Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45–55 minut, do suchego patyczka(po włożeniu wykałaczki w ciasto, powinna być sucha)
Krem:
- Serek kremowy wymieszaj z erytrytolem i wanilią. Istotne jest żeby serek byl w temperaturze pokojowej. Można zrobić to nawet łyżką, krem będzie lekki i aksamitny. Udekoruj wystudzone ciasto. Wszystkiego smacznego!
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w jednej porcji (1/15 kawałków) BEZ kremu:
Kalorie: 219 kcal
Białko: 6,5 g
Tłuszcz: 19,7 g
Węglowodany: 12,4 g
Węglowodany (netto): 6,4g
Wartości odżywcze w jednej porcji (1/15 kawałków) z kremem
Kalorie: 248 kcal
Białko: 7,0 g
Tłuszcz: 22,5 g
Węglowodany: 12,8 g
Węglowodany (netto): 6,9g
