To mój przepis na najlepszy na sprawdzone i najlepsze ciasto marchewkowe. Jest przepyszne, niewiele różni się od tego tradycyjnego, a możne i nawet lepsze. Które je się NIE tylko na deser! Nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a do tego jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe.

Uwielbiam takie wypieki w których można przemycić trochę warzyw, niby deser, a jednak zyskujemy dodatkowy błonnik i składniki mineralne. Najważniejszym składnikiem jest tu mascarpone, dzięki niemu ciasto wychodzi wilgotne, miękkie, naprawdę pyszne. Smaku dodają przyprawy korzenne, orzechy i oczywiście słodka marchewka. Nie martw się, nikt nie pozna, że to ciasto „dietetyczne”. Powiedziałabym, że smakuje dokładnie jak klasyk, tylko że w wersji low carb.

To nie jest ciasto na cheat day.
To ciasto, które jesz w środku tygodnia i dalej jesteś #wformie.


Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook, oznaczając mnie; @przepisy.lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Porady / Wskazówki:

  • Jeśli unikasz nabiału, spokojnie możesz je zastąpić tłustym mleczkiem kokosowym, najlepiej z puszki, upewnij się, że zawartość tłuszczu jest podobna do mascarpone.
  • Ciasto marchewkowe możesz śmiało mrozić, najlepiej poporcjować.

Keto ciasto marchewkowe

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 45 minut
Łączny czas 1 godzina
Ciasto marchewkowe bez cukru i mąki

Składniki

  • 230g marchewki, startej na grubych oczkach
  • 4 jajka
  • 250g mascarpone
  • 50ml mleka migdałowego/ innego roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g mąki migdałowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90g erytrytolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 50g orzechow włoskich, posiekanych (opcjonalnie)

Składniki na krem:

  • 200g serka kremowego (typu Philadelphia, Twój Smak, Łaciaty), w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki zblendowanego erytrytolu na puder lub slodzika w plynie

Wykonanie 

  • Wyjmij mascarpone i serek z lodówki na 30 minut przed. Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż okrągłą formę 20-21cm papierem do pieczenia.
    Oddziel białka od żółtek, umieść żółtka oraz białka w dwóch osobnych miskach. W dużej misce z żółtkami umieść mascarpone, dodaj kolejno: mleko, ekstrakt waniliowy, ocet, oliwę i mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka.
  • Do masy dodaj erytrytol, mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową), startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj delikatnie, do polączenia.
  • Następnie oddzielone białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (jeżeli uda Ci się odwrócić miskę do góry dnem, a zawartość nie spadnie, to oznacza to, że piana jest idealnie ubita).
  • Tak ubitą pianę dodaj partiami do masy z mascarpone i delikatnie wmieszaj szpatułką (nie mieszaj zbyt długo, aby nie zniszczyć efektu ubitej piany). Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45–55 minut, do suchego patyczka(po włożeniu wykałaczki w ciasto, powinna być sucha)

Krem:

  • Serek kremowy wymieszaj z erytrytolem i wanilią. Istotne jest żeby serek byl w temperaturze pokojowej. Można zrobić to nawet łyżką, krem będzie lekki i aksamitny. Udekoruj wystudzone ciasto. Wszystkiego smacznego!

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji (1/15 kawałków) BEZ kremu:
Kalorie: 219 kcal
Białko: 6,5 g 
Tłuszcz: 19,7 g 
Węglowodany: 12,4 g 
Węglowodany (netto): 6,4g
 
Wartości odżywcze w jednej porcji (1/15 kawałków) z kremem
Kalorie: 248 kcal
Białko: 7,0 g
Tłuszcz: 22,5 g
Węglowodany: 12,8 g
Węglowodany (netto): 6,9g

 
 
 
 
 
 
Rodzaj: ciasta i desery
Słowo kluczowe: bez mąki, bezglutenowe ciasto, bezglutenowe ciasto marchewkowe, bezglutenowe przepisy, ciasto dla cukrzykow, ciasto marchewkowe bez cukru, ciasto marchewkowe przepis, ciasto marchewkowe przepisy, dieta lowcarb przepisy, lowcarb ciasto, przepis na ciasto marchewkowe bez cukru

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu