Wyjmij mascarpone i serek z lodówki na 30 minut przed. Nagrzej piekarnik do 170°C (góra-dół). Wyłóż okrągłą formę 20-21cm papierem do pieczenia.Oddziel białka od żółtek, umieść żółtka oraz białka w dwóch osobnych miskach. W dużej misce z żółtkami umieść mascarpone, dodaj kolejno: mleko, ekstrakt waniliowy, ocet, oliwę i mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka. Do masy dodaj erytrytol, mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy (cynamon, imbir, gałkę muszkatołową), startą marchewkę oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj delikatnie, do polączenia.
Następnie oddzielone białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (jeżeli uda Ci się odwrócić miskę do góry dnem, a zawartość nie spadnie, to oznacza to, że piana jest idealnie ubita).
Tak ubitą pianę dodaj partiami do masy z mascarpone i delikatnie wmieszaj szpatułką (nie mieszaj zbyt długo, aby nie zniszczyć efektu ubitej piany). Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45–55 minut, do suchego patyczka(po włożeniu wykałaczki w ciasto, powinna być sucha)