Puszysty makowiec bez cukru który znika? Pyszny makowiec w zdrowej wersji. Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą, a więc i pora na świąteczne słodkie zdrowe przepisy. Jeśli brakuje Ci tych świątecznych wypieków, ale chcesz je zrobić bez cukru. Naprawdę nie do odróżnienia.
Ten keto makowiec jest bardzo prosty, a jednocześnie efektowny, łączymy po prostu wszystkie składniki razem. To ciasto „jednomiskowe”. Wychodzi wilgotne, miękkie i puszyste, jest idealnie słodkie, bez posmaku słodzika. Aż się śmieję, że osoby, które ograniczają węglowodany, mają tak dobrze, że takie cuda można zrobić bez cukru i mąki.
Ten przepis inspirowany był przepisem na makowiec od Anny Lewandowskiej na Makowiec w zdrowej wersji , ale chciałam znacznie zredukować ilość węglowodanów, więc i tak oto powstał pyszny niskowęglowodanowy makowiec w zdrowszej wersji.
Czym jest słodzony i czym zastępujemy mąkę?
Makowiec słodzę erytrytolem, jednak do erytrytolu bardzo polecam dodać stawię w kroplach, która w połączeniu z erytrytolem daje bardzo fajny efekt. Stewia jest aż do 500 razy słodsza od cukru, więc już jej niewielka ilość, w połączeniu z innym słodzikiem, zapewnia przyjemny, zbalansowany smak. Jeżeli jednak jej nie masz, możesz spokojnie użyć samego erytrytolu. Do makowca japońskiego tradycyjnie używa się bardzo małej ilości mąki, dlatego łatwo było ją tutaj zastąpić. Dodatkowo użyta w tym przepisie mąka migdałowa nadaje ciastu delikatnie orzechowego, głębokiego smaku.
To makowiec, który jest:
– bez mąki
– bez cukru
– bez glutenu
– keto i low carb, z niskim IG
Porady / Wskazówki:
- Zamiast mąki kokosowej dodaj po prostu więcej mąki migdałowej. Jeżeli jednak chcesz użyć wyłącznie mąki kokosowej, polecam dodać tylko 4 łyżki mąki kokosowej i dodatkowo 30g jogurtu.
- Zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietanki 30%.
Zobacz także pomysły na inne Świąteczne przepisy:
Wybitny Piernik bez maki i cukru keto
Sernik doskonały keto
Keto makowiec (rolada)
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Makowiec japoński keto
Składniki
- 300g mleczka kokosowego (pełnotłustego z puszki 18% tłuszczu,, po wymieszaniu)
- 300g mielonego maku
- 40g masła, roztopionego
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki migdałowej (50g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (20g)
- 9 łyżek erytrytolu (100g, polecam łączyć erytrytol ze stewią w kroplach, można tutaj dodać dodatkowo 10 kropli )
- 50g jogurtu gestego, np greckiego lub skyr lub roslinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (ekologicznej)
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- 250g kwaśnego jabłka, jedna sztuka (waga po obraniu )
- ½ łyżeczki cynamonu Cejlon
- 60g drobno posiekanych orzechów (migdały lub orzeszki ziemne)
Polewa czekoladowa
- 80g czekolady min. 80%
- 100g mleczka kokosowego
- 1 łyżka erytrytolu w pudrze
- płatki migdał do dekoracji
Wykonanie
- Mleko razem z masłem umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, dodaj mielony mak, gotuj 10 min pod przykryciem, zdejmij z palnika, i odstaw na godzinę, aż mak wchłonie cały płyn.
- Formę o średnicy 21-22cm, natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170℃, (góra-dół)
- Do przestudzonego maku dodaj wszystkie pozostałe składniki, razem ze startym jabłkiem i orzechami, wymieszaj łyżką. Masa ma wyjść bardzo płynna. Piecz 55 minut w 170℃ (góra–dół). Włóż suchy patyczek, jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
Polewa czekoladowa:
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem umieść mleczko kokosowe lub śmietankę. Dodaj ewentualnie erytrytol w proszku i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę około 80℃, zdejmij garnek z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj 10 sekund, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aby uzyskać gładką emulsję
- Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie i nałóż przygotowaną polewę czekoladową. Udekoruj podprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto nalezy kroic dopiero po paru godzinach po upieczeniu, bo jeszcze świeże jest bardzo delikatne. Wszystkiego najsmaczniejszego.
Wartości odżywcze
Białko: 12g
Tłuszcz: 27g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 3.5g

