Cofnij

Makowiec japoński keto

Składniki

  • 300g mleczka kokosowego (pełnotłustego z puszki 18% tłuszczu,, po wymieszaniu)
  • 300g mielonego maku
  • 40g masła, roztopionego
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki migdałowej (50g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (20g)
  • 9 łyżek erytrytolu (100g, polecam łączyć erytrytol ze stewią w kroplach, można tutaj dodać dodatkowo 10 kropli )
  • 50g jogurtu gestego, np greckiego lub skyr lub roslinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (ekologicznej)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 250g kwaśnego jabłka, jedna sztuka (waga po obraniu )
  • ½ łyżeczki cynamonu Cejlon
  • 60g drobno posiekanych orzechów (migdały lub orzeszki ziemne)

Polewa czekoladowa

  • 80g czekolady min. 80%
  • 100g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu w pudrze
  • płatki migdał do dekoracji

Instrukcje 

  • Mleko razem z masłem umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, dodaj mielony mak, gotuj 10 min pod przykryciem, zdejmij z palnika, i odstaw na godzinę, aż mak wchłonie cały płyn.
  • Formę o średnicy 21-22cm, natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170℃, (góra-dół)
  • Do przestudzonego maku dodaj wszystkie pozostałe składniki, razem ze startym jabłkiem i orzechami, wymieszaj łyżką. Masa ma wyjść bardzo płynna. Piecz 55 minut w 170℃ (góra–dół). Włóż suchy patyczek, jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.

Polewa czekoladowa:

  • W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem umieść mleczko kokosowe lub śmietankę. Dodaj ewentualnie erytrytol w proszku i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę około 80℃, zdejmij garnek z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj 10 sekund, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aby uzyskać gładką emulsję
  • Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie i nałóż przygotowaną polewę czekoladową. Udekoruj podprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto nalezy kroic dopiero po paru godzinach po upieczeniu, bo jeszcze świeże jest bardzo delikatne. Wszystkiego najsmaczniejszego.

Uwagi

1 kawałek (1/12)
Kalorie: 355 kcal
Białko: 12g
Tłuszcz: 27g
Węglowodany: 11 g
Błonnik: 3.5g
Słowo kluczowe: ciasto dla cukrzykow, ciasto z niskim indeksem glikemicznym, fitcake, fitprzepisy, keto ciasta, keto przepisy, makowiec bez cukru, prezpis na zdrowe ciasto, przepis na ciasto bez cukru, przepis na niskoweglowodanowe ciasto, przepis na zdrowe ciasto na swieta, przepisy keto, przepisy na keto ciasto, szybkie ciasto keto, szybkie ciasto lowcarb