Wiem, jak dużym wyzwaniem może być limitacja składników, dań, które były z nami od zawsze, w szczególności pizza. Dlatego dzisiaj przychodzę z przepisem na lowcarb pizzę, która jest nie tylko niskowęglowodanowa, ale i wysokoproteinowa. U mnie w menu jest przynajmniej raz w tygodniu, bo jest tak dobra i bardzo przypomina oryginał.
Dzięki bazie na mozzarelli w kulce jest wysokoproteinowa, a dzięki mące migdałowej zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika. W jednej porcji znajdziesz aż 30 g białka i jedynie 3 g węgli. Przetestowałam już kilka przepisów na niskowęglowodanową pizzę, ale ta przeszła wszelkie oczekiwania – musisz spróbować! Pyszna, sycąca i dodatkowo ma niski ładunek glikemiczny.
Dodatki na pizzy są już Twoim wyborem, ale polecam twardą, startą mozzarellę, sos pomidorowy, pieczarki, dobrej jakości szynkę i świeżą rukolę.
Porady / Wskazówki:
- -Możesz również roztopić mozzarellę w miseczce w mikrofalówce.
- -Z tego przepisu możesz zamiast jednej dużej pizzy uformować kilka mniejszych.
- -Pizzę po upieczeniu można zamrozić, można też zamrozić ją przed pieczeniem.

Keto pizza
Składniki
- 250g mozarelli w kulce (2 paczki)
- 1 jajko
- 90g mąki migdałowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka łuski babki jajowatej (można pominąć)
Sos pomidorowy:
- 200ml passaty pomidorowej bez cukru
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mozzarellę odcedź z wody i rozerwij na drobne kawałki, umieść w garnku z grubym dnem. Następnie ustaw go na średnim ogniu i rozpuść. Podczas roztapiania wydzieli się dużo wody – nie odcedzaj jej! Zdejmij z ognia, dodaj mąkę, łuskę babki jajowatej i sól, szpatułą wmieszaj mąkę (takim ruchem wgniatania).
- Dodaj jajko i oliwę z oliwek, wymieszaj. Przełóż ciasto na duży arkusz papieru do pieczenia i uformuj dłońmi. Ciasto powinno wyjść bardzo wilgotne, w tym momencie będziesz się zastanawiać, czy wszystko jest w porządku, jest wilgotne, ale jak najbardziej odpowiednie do szybkiego uformowania na blaszce.
- Piecz przez 17 minut w temperaturze 180℃, grzanie góra dól aż ciasto będzie lekko złociste. Wyjmij z piekarnika.
Sos pomidorowy
- Do rondelka wlej łyżkę oliwy z oliwek, dodaj starty na drobnych oczkach czosnek, podsmaż minutkę na małym ogniu, następnie dodaj pulpę pomidorową lub passatę, ½ łyżeczki suszonej bazylii lub pesto, sól i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż do redukcji sosu.
- Pizzę wyjmij z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Posyp ulubionym serem (u mnie jest to twarda mozzarella) i dodaj ulubione dodatki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 7 minut w temperaturze 200°C.
Wartości odżywcze
Białko: 9,75 g
Tłuszcz: 12,10 g
Węglowodany całkowite: 2,06 g
Węglowodany netto: 1,13 g 1 kawałek pizzy keto bez dodatków z sosem pomidorowym i tartym serem: Kalorie: 196 kcal
Białko: 11,62 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany całkowite: 3g
Węglowodany netto: 1.8g
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

 
						
				 
						
			
