Gołąbki które są głęboko odżywcze, sycące i do tego niskoweglowodanowe, a no i obiad jest przynajmniej na parę dni, i po odgrzaniu są jeszcze lepsze 🙂 Kiedy dałam spróbować babci, to była w szoku kiedy powiedziałam jej ze nie ma w środku ryżu ani kaszy. Są przepyszne, koniecznie wypróbuj.
Użyłam mięsa wołowego, co podnosi udział pełnowartościowego białka, wspierającego sytość posiłku (można jak najbardziej użyć wieprzowiny lub drobiu). Zastąpienie ryżu w tym przepisie na gołąbki z kalafiorem i mięsem warzywami obniża zawartość węglowodanów oraz ładunek glikemiczny, a jednocześnie zwiększa zawartość błonnika, no i oczywiście składników mineralnych.
Są wysokobiałkowe + dużo błonnika = długo trzyma głód
> idealne w diecie redukcyjnej
> wysoka sytość
> wysoka smakowitość
Danie jest odpowiednie zarówno dla osób na keto, jak i dla tych, którzy po prostu chcą ograniczyć skrobię i cukry proste, nie rezygnując z tradycyjnego i dobrego smaku.
Porady / Wskazówki:
- Jeżeli posiadasz garnek z pokrywa lub naczynie żaroodporne możesz gołąbki umieścić w piekarniku i piec je przez około 70 min w temperaturze 180C.
- Można też użyć kapustę włoską lub pekińską
- Jeśli używasz kapusty młodej, czas gotowania będzie krótszy

Keto gołąbki
Składniki
- 1 główka kapusty (średniej wielkości)
- 1 cebula (190g)
- 400g kalafiora bez łodygi i liści
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia
- 500 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego (250g wołowego i 250g wieprzowego) (np. mięso z łopatki wołowej i łopatki wieprzowej)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu (nie żałuj!)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 jajko, większe
- 250g pieczarek, obranych/umytych
- 7g suszonych grzybów, wcześnej namoczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin lub ugotowanych w wodzie przez 15minut)
Sos:
- 300 g passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu lub wywaru po gołąbkach (1 szklanka )
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18% lub 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka masła
- 1 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie
- Suszone grzyby (jeśli używasz) ugotuj przez 15min w wodzie, lub namocz 2h w zimnej wodzie
- W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wydrąż nasadę z główki kapusty, a gdy woda zacznie wrzeć, włóż całą główkę do wody, dołem do góry. Poczekaj 10 minut i delikatnie zacznij oddzielać liście kapusty od główki, powinny łatwo odchodzić, starając się ich nie porwać. Blanszujemy je tylko po to, żeby było łatwiej zawinąć gołąbki. Nie wylewaj wody.
- Na patelnie dodaj masło klarowane, rozgrzej. Pieczarki drobno posiekaj, i wyłóż na rozgrzaną patelnie. Smaż na wysokim ogniu aż są ładnie zarumienione i usmażone. Przełóż do dużej miski.
- Na patelnię dodaj 2 łyżki masła klarowanego, rozgrzej, cebulę drobno posiekaj, smaż na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając co kilka minut, do momentu, aż się lekko skarmelizuje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Kalafior zetrzyj na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Najlepiej, jeśli rozdrobnisz go w blenderze lub robocie kuchennym. Do miski z usmażonymi pieczarkami dodaj mięso mielone, kalafior, podsmażoną cebulę, posiekane drobno namoczone suszone grzyby (nie wylewaj wody z moczenia), sól, pieprz, majeranek. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą, najlepiej rękoma.
- Z każdego liścia kapusty przytnij gruby nerw u nasady, żeby liść był bardziej płaski. Nałóż porcję farszu na dolną część liścia, zwiń raz do góry i zawiń boki do środka (jak wrap), a następnie zwiń do końca. Upewnij się, że jest zawinięty dość ciasno.
- W dużym garnku z grubym dnem wyłóż dno kilkoma liśćmi kapusty, włóż uformowane gołąbki dość ciasno. Zalej je wodą z blanszowania kapusty, tak żeby woda sięgała do połowy lub 3/4 wysokości ułożonych gołąbków – te wystające dogotują się na parze. Dodaj liść laurowy, 1 łyżkę soli, przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by całość tylko lekko „mrugała”. Gotuj około 40 minut, aż liście kapusty będą miękkie, a farsz ''zrobiony''.Porada: Możesz przed ułożeniem w garnku gołąbki delikatnie obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
Sos:
- W garnku wymieszaj passatę pomidorową, wodę po gotowaniu gołąbków lub bulion, wodę z moczenia grzybów ze słodką papryką. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przyprawy i zagotuj. Jeśli dodajesz śmietanę, to do osobnego kubka wlej około 5 łyżek sosu i śmietanę, żeby ją zahartować, następnie wymieszaj i wlej z powrotem do sosu.Gołąbki polej sosem po ugotowaniu, podawaj.Na zdrowie i smacznego!
Wartości odżywcze
1 gołąbek (1/9):
Kalorie: 190 kcalBiałko: około 13g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 9 g
Błonnik: 3 g
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

