Cofnij

Keto gołąbki

Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 45 minuty

Składniki

  • 1 główka kapusty (średniej wielkości)
  • 1 cebula (190g)
  • 400g kalafiora bez łodygi i liści
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia
  • 500 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego (250g wołowego i 250g wieprzowego) (np.  mięso z łopatki wołowej i łopatki wieprzowej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu (nie żałuj!)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 jajko, większe
  • 250g pieczarek, obranych/umytych
  • 7g suszonych grzybów, wcześnej namoczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin lub ugotowanych w wodzie przez 15minut)

Sos:

  • 300 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu lub wywaru po gołąbkach (1 szklanka )
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 100 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku

Instrukcje 

  • Suszone grzyby (jeśli używasz) ugotuj przez 15min w wodzie, lub namocz 2h w zimnej wodzie
  • W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wydrąż nasadę z główki kapusty, a gdy woda zacznie wrzeć, włóż całą główkę do wody, dołem do góry. Poczekaj 10 minut i delikatnie zacznij oddzielać liście kapusty od główki, powinny łatwo odchodzić, starając się ich nie porwać. Blanszujemy je tylko po to, żeby było łatwiej zawinąć gołąbki. Nie wylewaj wody.
  • Na patelnie dodaj masło klarowane, rozgrzej. Pieczarki drobno posiekaj, i wyłóż na rozgrzaną patelnie. Smaż na wysokim ogniu aż są ładnie zarumienione i usmażone. Przełóż do dużej miski.
  • Na patelnię dodaj 2 łyżki masła klarowanego, rozgrzej, cebulę drobno posiekaj, smaż na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając co kilka minut, do momentu, aż się lekko skarmelizuje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  • Kalafior zetrzyj na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Najlepiej, jeśli rozdrobnisz go w blenderze lub robocie kuchennym.
    Do miski z usmażonymi pieczarkami dodaj mięso mielone, kalafior, podsmażoną cebulę, posiekane drobno namoczone suszone grzyby (nie wylewaj wody z moczenia), sól, pieprz, majeranek. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą, najlepiej rękoma.
  • Z każdego liścia kapusty przytnij gruby nerw u nasady, żeby liść był bardziej płaski. Nałóż porcję farszu na dolną część liścia, zwiń raz do góry i zawiń boki do środka (jak wrap), a następnie zwiń do końca. Upewnij się, że jest zawinięty dość ciasno.
  • W dużym garnku z grubym dnem wyłóż dno kilkoma liśćmi kapusty, włóż uformowane gołąbki dość ciasno. Zalej je wodą z blanszowania kapusty, tak żeby woda sięgała do połowy lub 3/4 wysokości ułożonych gołąbków – te wystające dogotują się na parze. Dodaj liść laurowy, 1 łyżkę soli, przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by całość tylko lekko „mrugała”. Gotuj około 40 minut, aż liście kapusty będą miękkie, a farsz ''zrobiony''.
    Porada: Możesz przed ułożeniem w garnku gołąbki delikatnie obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.

Sos:

  • W garnku wymieszaj passatę pomidorową, wodę po gotowaniu gołąbków lub bulion, wodę z moczenia grzybów ze słodką papryką. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przyprawy i zagotuj. Jeśli dodajesz śmietanę, to do osobnego kubka wlej około 5 łyżek sosu i śmietanę, żeby ją zahartować, następnie wymieszaj i wlej z powrotem do sosu.Gołąbki polej sosem po ugotowaniu, podawaj.
    Na zdrowie i smacznego!

Uwagi

1 gołąbek (1/9):

 
Kalorie:  190 kcal
Białko: około 13g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 9 g
Błonnik: 3 g
Słowo kluczowe: dieta keto, dieta lowcarb przepisy, fit obiad, pomyslnaobiad, przepisy dla cukrzykow, przepisy dla insulinoopornychi, przepisy keto, przepisy lowcarb, przepisy z niskim indeksem glikemicznym, wysokobiałkowe przepisy, zdrowy obiad