Suszone grzyby (jeśli używasz) ugotuj przez 15min w wodzie, lub namocz 2h w zimnej wodzie
W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wydrąż nasadę z główki kapusty, a gdy woda zacznie wrzeć, włóż całą główkę do wody, dołem do góry. Poczekaj 10 minut i delikatnie zacznij oddzielać liście kapusty od główki, powinny łatwo odchodzić, starając się ich nie porwać. Blanszujemy je tylko po to, żeby było łatwiej zawinąć gołąbki. Nie wylewaj wody.
Na patelnie dodaj masło klarowane, rozgrzej. Pieczarki drobno posiekaj, i wyłóż na rozgrzaną patelnie. Smaż na wysokim ogniu aż są ładnie zarumienione i usmażone. Przełóż do dużej miski.
Na patelnię dodaj 2 łyżki masła klarowanego, rozgrzej, cebulę drobno posiekaj, smaż na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając co kilka minut, do momentu, aż się lekko skarmelizuje. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Kalafior zetrzyj na dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj. Najlepiej, jeśli rozdrobnisz go w blenderze lub robocie kuchennym. Do miski z usmażonymi pieczarkami dodaj mięso mielone, kalafior, podsmażoną cebulę, posiekane drobno namoczone suszone grzyby (nie wylewaj wody z moczenia), sól, pieprz, majeranek. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą, najlepiej rękoma. Z każdego liścia kapusty przytnij gruby nerw u nasady, żeby liść był bardziej płaski. Nałóż porcję farszu na dolną część liścia, zwiń raz do góry i zawiń boki do środka (jak wrap), a następnie zwiń do końca. Upewnij się, że jest zawinięty dość ciasno.
W dużym garnku z grubym dnem wyłóż dno kilkoma liśćmi kapusty, włóż uformowane gołąbki dość ciasno. Zalej je wodą z blanszowania kapusty, tak żeby woda sięgała do połowy lub 3/4 wysokości ułożonych gołąbków – te wystające dogotują się na parze. Dodaj liść laurowy, 1 łyżkę soli, przykryj i doprowadź do wrzenia na wysokim ogniu, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by całość tylko lekko „mrugała”. Gotuj około 40 minut, aż liście kapusty będą miękkie, a farsz ''zrobiony''.Porada: Możesz przed ułożeniem w garnku gołąbki delikatnie obsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.