Jedząc niskowęglowodanowo nauczylam się, że nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków, wystarczy je sprytnie przerobić. Kiedyś placki kojarzyły mi się z mąką i ciężkim brzuchem po obiedzie. Te niskowęglowodanowe placuszki wychodzą lekkie. Najlepiej od razu robić z podwójnej porcji 😉
Cukinia robi tutaj całą robotę, jest delikatna, soczysta, pełna błonnika, dzięki temu placki są sycące. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, po których nie czujesz się ciężko, a zdrowo. Łatwy sposób żeby odżywić się a nie tylko nasycić.
W tym przepisie korzystam z maki łubinowej. Jeśli jeszcze z niej nie korzystałeś/aś, warto się w nią zaopatrzyć, bo jest to doskonały zamiennik mąki pszennej, o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości białka.
Uwielbiam je robić, kiedy chcę zjeść coś szybkiego, zdrowego i świeżego. Złociste z wierzchu, miękkie w środku.
Kluczem w tym przepisie jest dokładne odciśnięcie cukinii z nadmiaru wody po jej starciu. Te lowcarb placki z cukinii świetnie smakują same, z jogurtem, albo jako dodatek do tortilli niskowęglowodanowej.
Porady / Wskazówki:
- Możesz je upiec w piekarniku jak i w airfryerze, wykonanie będzie wtedy dużo szybsze i prostsze. Jeśli pieczesz je w piekarniku to piecz w temp. 180stopni, 20min. Jezeli w airfryerze to w temp.180stopni, 10 min.
- Możesz je z łatwością mrozić, najlepiej do 3 miesięcy.
- Możesz użyć maki kokosowej (10g) i migdałowej (25g) jeśli nie masz w domu maki łubinowej, tez wychodzą pyszne.

Placki z cukinii
Składniki
- 600g cukinii ze skórką (2 cukinie)
- ½ łyżeczki soli
- 150g serka kanapkowego (np. bieluch lub philadelphia)
- 25g parmezanu tartego (2 łyżki)
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- 55g maki łubinowej (lub więcej jesli Twoja cukinia jest naprawdę wodnista)
- 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- pieprz do smaku
Sos bazyliowy
- 200g jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, posól i odstaw na 10–15 minut, aby puściła nadmiar wody. Następnie odciśnij ją bardzo dokładnie (wody będzie naprawdę sporo).
- Do odciśniętej cukinii dodaj: serek kanapkowy, jajko, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i szczyptę soli (pamiętaj, że parmezan jest słony). Dokładnie wymieszaj, masa powinna być gęsta.Porada: Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki.
- Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Nakładaj porcje masy (po 1 czubatej łyżce) i lekko spłaszczaj, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu ok. 4 minuty z jednej strony, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty, aż będą złociste.Porada: Jeśli przyrządzasz je w airfryerze to piecz przez 10min, 180℃W piekarniku: ok 20min, termoobieg, 180℃
- Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem, posypane parmezanem.
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @przepisy.lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagram i Facebook a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób- @przepisy.lowcarbwioli