Jedząc niskowęglowodanowo nauczylam się, że nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków, wystarczy je sprytnie przerobić. Kiedyś placki kojarzyły mi się z mąką i ciężkim brzuchem po obiedzie. Te niskowęglowodanowe placuszki wychodzą lekkie. Najlepiej od razu robić z podwójnej porcji 😉

Cukinia robi tutaj całą robotę, jest delikatna, soczysta, pełna błonnika, dzięki temu placki są sycące. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, po których nie czujesz się ciężko, a zdrowo. Łatwy sposób żeby odżywić się a nie tylko nasycić.

W tym przepisie korzystam z maki łubinowej. Jeśli jeszcze z niej nie korzystałeś/aś, warto się w nią zaopatrzyć, bo jest to doskonały zamiennik mąki pszennej, o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości białka.

Uwielbiam je robić, kiedy chcę zjeść coś szybkiego, zdrowego i świeżego. Złociste z wierzchu, miękkie w środku.
Kluczem w tym przepisie jest dokładne odciśnięcie cukinii z nadmiaru wody po jej starciu. Te lowcarb placki z cukinii świetnie smakują same, z jogurtem, albo jako dodatek do tortilli niskowęglowodanowej.

Porady / Wskazówki:

  • Możesz je upiec w piekarniku jak i w airfryerze, wykonanie będzie wtedy dużo szybsze i prostsze. Jeśli pieczesz je w piekarniku to piecz w temp. 180stopni, 20min. Jezeli w airfryerze to w temp.180stopni, 10 min.
  • Możesz je z łatwością mrozić, najlepiej do 3 miesięcy.
  • Możesz użyć maki kokosowej (10g) i migdałowej (25g) jeśli nie masz w domu maki łubinowej, tez wychodzą pyszne.

Placki z cukinii

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Łączny czas 20 minut

Składniki

  • 600g cukinii ze skórką (2 cukinie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 150g serka kanapkowego (np. bieluch lub philadelphia)
  • 25g parmezanu tartego (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 55g maki łubinowej (lub więcej jesli Twoja cukinia jest naprawdę wodnista)
  • 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • pieprz do smaku

Sos bazyliowy

  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie 

  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, posól i odstaw na 10–15 minut, aby puściła nadmiar wody. Następnie odciśnij ją bardzo dokładnie (wody będzie naprawdę sporo).
  • Do odciśniętej cukinii dodaj: serek kanapkowy, jajko, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i szczyptę soli (pamiętaj, że parmezan jest słony). Dokładnie wymieszaj, masa powinna być gęsta.
    Porada: Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki.
  • Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Nakładaj porcje masy (po 1 czubatej łyżce) i lekko spłaszczaj, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu ok. 4 minuty z jednej strony, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty, aż będą złociste.
    Porada: Jeśli przyrządzasz je w airfryerze to piecz przez 10min, 180℃
    W piekarniku: ok 20min, termoobieg, 180℃
  • Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem, posypane parmezanem.

Wartości odżywcze

Na 1 placek:
Kalorie:  57 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcz: 3,4 g
Węglowodany: 2,2 g
Rodzaj: obiad
Słowo kluczowe: bez mąki, bezglutenowe placuszki

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @przepisy.lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagram i Facebook a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób- @przepisy.lowcarbwioli

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu