Cofnij

Placki z cukinii

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 20 minuty

Składniki

  • 600g cukinii ze skórką (2 cukinie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 150g serka kanapkowego (np. bieluch lub philadelphia)
  • 25g parmezanu tartego (2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 55g maki łubinowej (lub więcej jesli Twoja cukinia jest naprawdę wodnista)
  • 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • pieprz do smaku

Sos bazyliowy

  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje 

  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, posól i odstaw na 10–15 minut, aby puściła nadmiar wody. Następnie odciśnij ją bardzo dokładnie (wody będzie naprawdę sporo).
  • Do odciśniętej cukinii dodaj: serek kanapkowy, jajko, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i szczyptę soli (pamiętaj, że parmezan jest słony). Dokładnie wymieszaj, masa powinna być gęsta.
    Porada: Jeśli będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki.
  • Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Nakładaj porcje masy (po 1 czubatej łyżce) i lekko spłaszczaj, formując placuszki. Smaż na średnim ogniu ok. 4 minuty z jednej strony, a następnie obróć i smaż kolejne 2 minuty, aż będą złociste.
    Porada: Jeśli przyrządzasz je w airfryerze to piecz przez 10min, 180℃
    W piekarniku: ok 20min, termoobieg, 180℃
  • Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem, posypane parmezanem.

Uwagi

Na 1 placek:
Kalorie:  57 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcz: 3,4 g
Węglowodany: 2,2 g
Rodzaj: obiad
Słowo kluczowe: bez mąki, bezglutenowe placuszki