Dla wszystkich fanów frytek ze słodkich ziemniaków i nie tylko…
Te frytki to ich idealna alternatywa, moim zdaniem nawet lepsza! Dodatek wędzonej papryki i parmezanu jest tutaj kluczowy. Parmezan nadaje marchewce idealną chrupkość i delikatny, serowy posmak. Według mnie to są najlepsze frytki domowe z piekarnika. Jestem pewna, że jeżeli zagoszczą na Twoim stole choć raz, to nie będziesz mógł/mogła przestać ich robić. Można by je spokojnie nazwać „frytkami znikającymi w mgnieniu oka”.iu oka’.
Jak przygotować te frytki z marchewki?
Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dłużej niż 5 minut. Czas pieczenia tych niskowęglowodanowych frytek z marchewki jest też stosunkowo bardzo krótki, także nic tylko piec! Użyj tartego parmezanu. Jeżeli masz parmezan w kawałku, musisz go albo zmielić, albo zetrzeć. Marchewki to jedne z najzdrowszych warzyw, a do tego są niskowęglowodanowe, oczywiście pod warunkiem, że jemy je z umiarem.
Warzywa są bardzo istotne na diecie keto i lowcarb, tak samo jak na każdej innej. To one dostarczają witamin, składników mineralnych, błonnika i objętości do posiłków (oczywiście wszystko z umiarem).
Proszę, daj mi znać w komentarzu, jak Ci smakowało co ewentualnie byś zmienił/zmieniła?
Porady / Wskazówki:
- Możesz również użyć sera cheddar.
- Możesz je również piec frytki w airfryerze, czas pieczenia to 11–12 minut, temp. 210 stopni.

Parmezanowe frytki marchewkowe
Składniki
- 300g marchewki, obrane (3 sztuki)
- 4g papryki słodkiej (1 łyżeczka)
- 4g papryki wędzonej (1 łyżeczka)
- 2g cebuli suszonej (1/2 łyżeczka)
- 2g czosnku suszonego (1/2 łyżeczka)
- 2g soli kłodawskiej (1/2 łyżeczki)
- 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- 40-50g parmezanu lub grana padano
Sos jogurtowo-miętowy
- 50g jogurtu greckiego (3 łyżki)
- 25g soku z cytryny (2 łyżki)
- 1 mały ząbek czosnku
- 2g świeżej siekanej mięty (2 łyżki)
- szczypta soli kłodawskiej
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do 200℃, opcja grill lub z grzaniem góra-dół. Marchewki obierz i pokrój w słupki. W misce wymieszaj oliwe z oliwek z przyprawami, nie dodawaj jeszcze soli. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj. Nastepnie dodaj marchewki i dokładnie obtocz je w marynacie.
- Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wysyp starty ser, rozloz go równomiernie, bedzie on 'legowiskiem' dla marchewek, nie obtaczamy marchewek w serze. Na nim ułóż marchewki w przyprawach i włóż do piekarnika na ok. 15-18 minut. Wyjmij i poczekaj chwilkę, ser bedzie wtedy bardziej chrupki (wyciągnięty prosto z piekarnika będzie nadal miekki)
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Upieczone marchewki podawaj z miętowym sosem, majonezem lub jako dodatek do obiadu.
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @przepisy.lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób- @przepisy.lowcarbwioli
