Cofnij

Parmezanowe frytki marchewkowe

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 23 minuty
Servings 2 porcje

Składniki

  • 300g marchewki, obrane (3 sztuki)
  • 4g papryki słodkiej (1 łyżeczka)
  • 4g papryki wędzonej (1 łyżeczka)
  • 2g cebuli suszonej (1/2 łyżeczka)
  • 2g czosnku suszonego (1/2 łyżeczka)
  • 2g soli kłodawskiej (1/2 łyżeczki)
  • 10g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • 40-50g parmezanu lub grana padano

Sos jogurtowo-miętowy

  • 50g jogurtu greckiego (3 łyżki)
  • 25g soku z cytryny (2 łyżki)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2g świeżej siekanej mięty (2 łyżki)
  • szczypta soli kłodawskiej

Instrukcje 

  • Nagrzej piekarnik do 200℃, opcja grill lub z grzaniem góra-dół. Marchewki obierz i pokrój w słupki. W misce wymieszaj oliwe z oliwek z przyprawami, nie dodawaj jeszcze soli. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj. Nastepnie dodaj marchewki i dokładnie obtocz je w marynacie.
  • Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i wysyp starty ser, rozloz go równomiernie, bedzie on 'legowiskiem' dla marchewek, nie obtaczamy marchewek w serze. Na nim ułóż marchewki w przyprawach i włóż do piekarnika na ok. 15-18 minut. Wyjmij i poczekaj chwilkę, ser bedzie wtedy bardziej chrupki (wyciągnięty prosto z piekarnika będzie nadal miekki)
  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Upieczone marchewki podawaj z miętowym sosem, majonezem lub jako dodatek do obiadu.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji (bez sosu):
Kalorie: 200 kcal
Białko: 10.5g,                                           
Tłuszcz: 12.7
Węglowodany: 12.17g,  
Błonnik: 4.32g
Węglowodany netto) : 7.34g,
 
Słowo kluczowe: bezglutenowe, dieta keto, dieta lowcarb przepisy, frytki z airfryera, keto dieta, keto przepis, niskoweglowodanowe przepisy, przepisy dla diabetyka, przepisy lowcarb, zdrowe frytki, zdrowy obiad