Czy jest coś piękniejszego niż jedzenie ciasta jako posiłek?! Możesz jeść je śmiało nawet na śniadanie, a twój poziom cukru we krwi pozostanie w ryzach, ponieważ nie ma tam ani grama cukru i mąki. Dzięki pieczonej dyni ciasto ma dużo błonnika i minerałów.
Szybki przepis, który zawsze się udaje!
To ciasto dyniowe jest bezglutenowe – używam mąki kokosowej i migdałowej jako bazy, do tego łuski babki jajowatej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i zawiera dużo błonnika. Do tego jajka dla sprężystości i białka, no i pulpa z dyni, świetny sposób żeby przemycić trochę warzyw w diecie. Możesz użyć piżmowej lub hokkaido, ja jednak wolę piżmową ze względu na mniejszą zawartość węglowodanów – ciasto wychodzi też bardziej wilgotne i delikatne. Wszystko jest podkręcone przyprawami korzennymi. No i ten przepyszny serek na górze… Mogę śmiało powiedzieć, że nie odbiega niczym od klasyku.
Porady / Wskazówki:
- To keto ciasto dyniowe piekłam w kwadratowej formie na brownie, jednak możesz zrobić je w foremce na chleb.
- Możesz dorzucić ekstra orzechy lub wiórki kokosowe, jeśli lubisz.
- Zamiast serka na wierzchu możesz użyć bardzo gęstego jogurtu greckiego (możesz go nawet odcedzić na sitku, zrobić labneh), wymieszanego z odrobiną ekstraktu waniliowego i erytrytolu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Ciasto dyniowe z serkiem
Składniki
Ciasto
- 200g puree z dynii* (np. z dyni piżmowej)
- 3 duże jajka, najlepiej z wolnego wybiegu (białka i żółtka osobno) (210g)
- 50g oleju kokosowego/z awokado lub roztopionego masła
- 60 ml napoju/mleka migdałowego lub innego niskowęglowodanowego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (bez cukru)
- 160g mąki migdałowej
- 55g erytrytolu
- 30g mąki kokosowej (3 czubate łyżki)
- 15g łuski babki płesznik/jajowatej (3 łyżki)
- 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 2,5g cynamonu (1 łyżeczka)
- 4-5g przyprawy korzennej, czyste przyprawy bez dodatków (2 łyżeczki)
- szczypta soli (kłodawskiej)
Krem z serka kanapkowego
- 150g serka kanapkowego, typu philadelphia z min. 20g zawartością tłuszczu na 100g
- 30g masła, 82% tłuszczu
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 6g erytrolu w pudrze/ zwykłego erytrytolu/ odżywki białkowej lub słodzika w płynie (2 łyżki w pudrze lub 1 łyżki zwykłego erytrytolu)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 175℃, foremkę o rozmiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek – umieść je w osobnych miskach. Żółtka umieść w dużej misce i dodaj do nich roztopiony i wystudzony olej, puree z dyni, ekstrakt z wanilii, mleko i wymieszaj do połączenia łyżką.
- Białka ze szczyptą soli ubij w osobnej misce na sztywną pianę, uważaj, żeby ich nie przebić. Jeżeli odwrócisz miskę do góry nogami i nic z niej nie wyleci, oznacza to, że białka są ubite. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka do miski z mokrymi składnikami. Dodaj wszystkie suche składniki, delikatnie wymieszaj szpatułką/łyżką. Przełóż do foremki i piecz przez 30–35 min, 175℃, góra dół, do suchego patyczka.*puree z dynii, to nic innego jak upieczona i zblendowana na gładko dynia.
Krem z serka:
- Miękkie masło połącz z erytrytolem, ekstraktem waniliowym i cynamonem, ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj serek i krótko zamieszaj do połączenia. Wyłóż na ostudzone ciasto. Możesz teraz udekorować ulubionymi orzechami.
Wartości odżywcze

