Cofnij

Ciasto dyniowe z serkiem

Servings 9

Składniki

Ciasto

  • 200g puree z dynii* (np. z dyni piżmowej)
  • 3 duże jajka, najlepiej z wolnego wybiegu (białka i żółtka osobno) (210g)
  • 50g oleju kokosowego/z awokado lub roztopionego masła
  • 60 ml napoju/mleka migdałowego lub innego niskowęglowodanowego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii (bez cukru)
  • 160g mąki migdałowej
  • 55g erytrytolu
  • 30g mąki kokosowej (3 czubate łyżki)
  • 15g łuski babki płesznik/jajowatej (3 łyżki)
  • 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 2,5g cynamonu (1 łyżeczka)
  • 4-5g przyprawy korzennej, czyste przyprawy bez dodatków (2 łyżeczki)
  • szczypta soli (kłodawskiej)

Krem z serka kanapkowego

  • 150g serka kanapkowego, typu philadelphia z min. 20g zawartością tłuszczu na 100g
  • 30g masła, 82% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 6g erytrolu w pudrze/ zwykłego erytrytolu/ odżywki białkowej lub słodzika w płynie (2 łyżki w pudrze lub 1 łyżki zwykłego erytrytolu)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Instrukcje 

  • Rozgrzej piekarnik do 175℃, foremkę o rozmiarach 20x20 wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek – umieść je w osobnych miskach. Żółtka umieść w dużej misce i dodaj do nich roztopiony i wystudzony olej, puree z dyni, ekstrakt z wanilii, mleko i wymieszaj do połączenia łyżką.
  • Białka ze szczyptą soli ubij w osobnej misce na sztywną pianę, uważaj, żeby ich nie przebić. Jeżeli odwrócisz miskę do góry nogami i nic z niej nie wyleci, oznacza to, że białka są ubite. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka do miski z mokrymi składnikami. Dodaj wszystkie suche składniki, delikatnie wymieszaj szpatułką/łyżką. Przełóż do foremki i piecz przez 30–35 min, 175℃, góra dół, do suchego patyczka.
    *puree z dynii, to nic innego jak upieczona i zblendowana na gładko dynia. 

Krem z serka:

  • Miękkie masło połącz z erytrytolem, ekstraktem waniliowym i cynamonem, ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj serek i krótko zamieszaj do połączenia. Wyłóż na ostudzone ciasto. Możesz teraz udekorować ulubionymi orzechami.

Uwagi

W jednej porcji (na jeden kawełek): 
Kalorie: 251 kcal
Białko: 7,8 g
Tłuszcz: 21,7 g
Węglowodany całkowite: 9,2 g
Węglowodany netto: 4,7 g
Błonnik: 4,5 g
 
Rodzaj: Desery
Słowo kluczowe: bez mąki, bezcukru, bezglutenowe, bezglutenowe ciasto, ciasto z niskim indeksem glikemicznym, dieta lowcarb przepisy, dynia, keto ciasto, keto przepis, keto słodycze, przepis z niskim indeksem glikemicznym, zdrowe słodycze