Jeżeli dawno u Ciebie na stole nie gościło spaghetti bo zrezygnowała/eś z makaronu albo go ograniczasz to przychodzi rozwiązanie wraz z tym przepisem na lowcarb spaghetti z pulpetami. Pomimo że makaron dalej czasem zagości na stole mojej rodziny, to jeśli robią spaghetti to zdecydowanie chętniej serwują je z dynią makaronową. Ponieważ sami mówią że po takim posiłku czują się mile najedzeni, a nie ciężko.. jak to często ma miejsce z spaghetti z makaronem. No i o wiele zdrowiej! Osobiście odkryłam ją dopiero dwa lata temu, ale nie dlatego że jest trudno dostępna, bo można ją dostać w prawie każdym supermarkecie czy warzywniaczku, ale dlatego że zawsze sięgałam po dynie dobrze mi znaną z wyglądu czyli dynię piżmową lub hokkaido.

Jak przygotowac lowcarb spaghetti z dynii z pulpetami?

Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wiele pracy ani skomplikowanych składników.  Wystarczy że dynie upieczesz, dodasz do niej klopsy w sosie pomidorowym, tarty żółty ser i jeszcze chwilkę zapieczesz. Jednym z największych atutów tej potrawy jest jej sezonowość. Dynie są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne na jesień , więc warto to wykorzystać. Co więcej, dynia makaronowa prezentuje się wyjątkowo efektownie.

Porady:

  • Wybierz mniejsza dynię, ponieważ jedna połówka to będzie jedna porcja. Chyba ze większą i wtedy będzie to cztery porcje. U mnie ważyła 900g
  • Upieczona dynia makaronowa świetnie smakuje również z sosem bolońskim (wł. ragù alla bolognese) jak i innymi dodatkami, np. takimi jak pesto.

Niskowęglowodanowe Spaghetti z pulpetami

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 45 minut
Łączny czas 50 minut
Servings 2 lub 4 mniejsze
Komfort tradycyjnego spaghetti bez wyrzutów sumienia – ten przepis na KETO spaghetti to pełnia smaku i wsparcie Twoich celów żywieniowych.

Składniki

  • Dynia makaronowa (u mnie 1000g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego albo oliwy z oliwek (Extra Virgin)
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół przepisu na sos pomidorowy z pulpetami znajdziesz go tutaj
  • 100 g sera żółtego (np. mozarella twarda)

Wykonanie 

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  • Dynię dokładnie umyj i osusz, przetnij wzdłuż na pół i tak jak przy innych dyniach, łyżką wydrąż z nich gniazdo nasienne.
  • Połówki dyni umieść rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia posyp solą i polej oliwą bądź innym wybranym tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 40-45 minutach pieczenia dynia powinna już zmięknąć na tyle, by można ją było 'szarpać'. Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy jest gotowa wbijając widelec – jeśli wchodzi gładko, jest gotowa (oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
  • Skrob miąższ widelcem, głęboko, aż do skórki. Następnie wypełnij je sosem pomidorowym z pulpetami (przepis tutaj) Na tak wypełnione połówki wyłóż ser i ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapieka przez około 10 minut. Podawaj od razu w skorupach dyni. Super komponuje się ze świeżą sałatką z rukoli i oliwy.
  • Smacznego! I na zdrowie!

Wartości odżywcze

          Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
                     Węglowodany: 19,2g,  Tłuszcz: 46,5g,  Białko: 38,1g,  Kalorie: 615,5 kcal
 
Słowo kluczowe: bezcukru, bezglutenowe, dieta keto, dynia, keto dieta, keto obiad, keto przepis, keto przepisy, klopsy w sosie pomidorowym, lowcarb obiad, lowcarb przepis, lowcarb przepisy, przepis lowcarb, spaghetti, szybki obiad, zdrowy obiad

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating