Jeżeli dawno u Ciebie na stole nie gościło spaghetti bo zrezygnowała/eś z makaronu albo go ograniczasz to przychodzi rozwiązanie wraz z tym przepisem na lowcarb spaghetti z pulpetami. Pomimo że makaron dalej czasem zagości na stole mojej rodziny, to jeśli robią spaghetti to zdecydowanie chętniej serwują je z dynią makaronową. Ponieważ sami mówią że po takim posiłku czują się mile najedzeni, a nie ciężko.. jak to często ma miejsce z spaghetti z makaronem. No i o wiele zdrowiej! Osobiście odkryłam ją dopiero dwa lata temu, ale nie dlatego że jest trudno dostępna, bo można ją dostać w prawie każdym supermarkecie czy warzywniaczku, ale dlatego że zawsze sięgałam po dynie dobrze mi znaną z wyglądu czyli dynię piżmową lub hokkaido.
Jak przygotowac lowcarb spaghetti z dynii z pulpetami?
Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wiele pracy ani skomplikowanych składników. Wystarczy że dynie upieczesz, dodasz do niej klopsy w sosie pomidorowym, tarty żółty ser i jeszcze chwilkę zapieczesz. Jednym z największych atutów tej potrawy jest jej sezonowość. Dynie są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne na jesień , więc warto to wykorzystać. Co więcej, dynia makaronowa prezentuje się wyjątkowo efektownie.
Porady:
- Wybierz mniejsza dynię, ponieważ jedna połówka to będzie jedna porcja. Chyba ze większą i wtedy będzie to cztery porcje. U mnie ważyła 900g
- Upieczona dynia makaronowa świetnie smakuje również z sosem bolońskim (wł. ragù alla bolognese) jak i innymi dodatkami, np. takimi jak pesto.

Niskowęglowodanowe Spaghetti z pulpetami
Składniki
- Dynia makaronowa (u mnie 1000g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego albo oliwy z oliwek (Extra Virgin)
- 1 łyżeczka soli
- Pół przepisu na sos pomidorowy z pulpetami znajdziesz go tutaj
- 100 g sera żółtego (np. mozarella twarda)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180℃.
- Dynię dokładnie umyj i osusz, przetnij wzdłuż na pół i tak jak przy innych dyniach, łyżką wydrąż z nich gniazdo nasienne.
- Połówki dyni umieść rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia posyp solą i polej oliwą bądź innym wybranym tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 40-45 minutach pieczenia dynia powinna już zmięknąć na tyle, by można ją było 'szarpać'. Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy jest gotowa wbijając widelec – jeśli wchodzi gładko, jest gotowa (oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
- Skrob miąższ widelcem, głęboko, aż do skórki. Następnie wypełnij je sosem pomidorowym z pulpetami (przepis tutaj) Na tak wypełnione połówki wyłóż ser i ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapieka przez około 10 minut. Podawaj od razu w skorupach dyni. Super komponuje się ze świeżą sałatką z rukoli i oliwy.
- Smacznego! I na zdrowie!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
