Komfort tradycyjnego spaghetti bez wyrzutów sumienia - ten przepis na KETO spaghetti to pełnia smaku i wsparcie Twoich celów żywieniowych.
- Dynia makaronowa (u mnie 1000g)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego albo oliwy z oliwek (Extra Virgin)
- 1 łyżeczka soli
- Pół przepisu na sos pomidorowy z pulpetami znajdziesz go tutaj
- 100 g sera żółtego (np. mozarella twarda)
Rozgrzej piekarnik do 180℃.
Dynię dokładnie umyj i osusz, przetnij wzdłuż na pół i tak jak przy innych dyniach, łyżką wydrąż z nich gniazdo nasienne.
Połówki dyni umieść rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia posyp solą i polej oliwą bądź innym wybranym tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 40-45 minutach pieczenia dynia powinna już zmięknąć na tyle, by można ją było 'szarpać'. Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy jest gotowa wbijając widelec - jeśli wchodzi gładko, jest gotowa (oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
Skrob miąższ widelcem, głęboko, aż do skórki. Następnie wypełnij je sosem pomidorowym z pulpetami (przepis tutaj) Na tak wypełnione połówki wyłóż ser i ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapieka przez około 10 minut. Podawaj od razu w skorupach dyni. Super komponuje się ze świeżą sałatką z rukoli i oliwy. Smacznego! I na zdrowie!
Wartości odżywcze w jednej porcji:
Węglowodany: 19,2g, Tłuszcz: 46,5g, Białko: 38,1g, Kalorie: 615,5 kcal