Cofnij

Niskowęglowodanowe Spaghetti z pulpetami

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 50 minuty
Servings 2 lub 4 mniejsze
Komfort tradycyjnego spaghetti bez wyrzutów sumienia - ten przepis na KETO spaghetti to pełnia smaku i wsparcie Twoich celów żywieniowych.

Składniki

  • Dynia makaronowa (u mnie 1000g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego albo oliwy z oliwek (Extra Virgin)
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół przepisu na sos pomidorowy z pulpetami znajdziesz go tutaj
  • 100 g sera żółtego (np. mozarella twarda)

Instrukcje 

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃.
  • Dynię dokładnie umyj i osusz, przetnij wzdłuż na pół i tak jak przy innych dyniach, łyżką wydrąż z nich gniazdo nasienne.
  • Połówki dyni umieść rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia posyp solą i polej oliwą bądź innym wybranym tłuszczem i wstaw do piekarnika. Po 40-45 minutach pieczenia dynia powinna już zmięknąć na tyle, by można ją było 'szarpać'. Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy jest gotowa wbijając widelec - jeśli wchodzi gładko, jest gotowa (oczywiście czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
  • Skrob miąższ widelcem, głęboko, aż do skórki. Następnie wypełnij je sosem pomidorowym z pulpetami (przepis tutaj) Na tak wypełnione połówki wyłóż ser i ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapieka przez około 10 minut. Podawaj od razu w skorupach dyni. Super komponuje się ze świeżą sałatką z rukoli i oliwy.
  • Smacznego! I na zdrowie!

Uwagi

          Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
                     Węglowodany: 19,2g,  Tłuszcz: 46,5g,  Białko: 38,1g,  Kalorie: 615,5 kcal
 
Słowo kluczowe: bezcukru, bezglutenowe, dieta keto, dynia, keto dieta, keto obiad, keto przepis, keto przepisy, klopsy w sosie pomidorowym, lowcarb obiad, lowcarb przepis, lowcarb przepisy, przepis lowcarb, spaghetti, szybki obiad, zdrowy obiad