Cofnij

Piernik keto

5 z 3 głosy

Składniki

  • 4 jajka
  • 20g mąki kokosowej
  • 230g mąki migdałowej
  • 90g erytrytolu, dodatkowo opcjonalnie: 10 kropli stewii w kroplach
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru (15g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 250g mascarpone
  • 30g masła, roztopionego
  • 2 łyżki mleka

Polewa czekoladowa

  • 90g czekolady gorzkiej min.70%
  • 90g śmietanki 30% lub mleczka kokosowego

lub

  • 100g czekolady gorzkiej min. 70%
  • 50g masła

Instrukcje 

  • Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w średniej wielkości misce ze szczyptą soli.
  • Mąkę migdałową, kokosową, erytrol, przyprawę do piernika, kakao proszek do pieczenia, sodę wymieszaj razem w dużej misce, dodaj ocent, ekstrakt waniliowy, mascarpone, roztopione i przestudzone masło, żółtka i mleko dobrze wymieszaj.
  • Rozgrzej piekarnik do 170℃. Przygotuj formę 24x11cm. Dobrze natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Białka ubij na sztywno, następnie dodaj je w dwóch partiach i delikatnie wmieszaj szpatułą do ciasta. Zrób to najostrożniej, jak potrafisz, aby nie zniszczyć piany (ruchem kolistym). Masę przełóż do formy i piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170℃, grzanie góra–dół.
  • W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem umieść śmietankę lub mleczko kokosowe (wierzcie mi albo nie, ale mleczko kokosowe świetnie komponuje się z czekoladą). Dodaj ewentualnie erytrytol w proszku i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę około 80℃, zdejmij garnek z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj 10 sekund, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aby uzyskać gładką emulsję.
    Na polewę na bazie masła, masło, pokrój w kostkę i umieść w rondelku, rozpuść. Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj czekolade, wymieszaj.
  • Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie, następnie wyciągnij z formy, przekrój na pół i przełóż ulubionym dżemem bez cukru, ja polecam z czarnej porzeczki.
  • Następnie wylej na wierzch jeszcze letnią polewę czekoladową. Ewentualnie udekoruj płatkami migdałowymi wcześniej podprażonymi na patelni.

Uwagi

Na 1 kawałek (1/12)
Kalorie:  301 kcal
Białko:  8 g
Tłuszcz:  24 g
Błonnik: 2,9 g 
Węglowodany netto:  4,1 g
Węglowodany: 7 g

 

Słowo kluczowe: bezglutenowe ciasta, bezglutenowe ciasto, ciasto bez glutenu, ciasto bez maki, fit piernik, fitcake, fitciasto, keto piernik, piernik lowcarb, piernik niskowęglowodanowy, przepis na ciasto bez cukru, przepis na ciasto bezglutenu, przepisy bezglutenowe, szybkie ciasto bez cukru, zdrowe ciasto