Cofnij

Bigos

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 3 godziny 30 minuty
Łączny czas 4 godziny
Servings 10

Składniki

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g łopatki wołowej lub 300g łopatki wołowej i 200g schabu wieprzowego
  • 1,2kg kapusty kiszonej (upewnij się, że nie jest kwaszona)
  • 500 g kapusty świeżej
  • 250g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 400g pieczarek
  • 2 łyżki smalcu albo masła klarowanego

Przyprawy:

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 4 liści laurowych
  • 1 goździk
  • 2 ziarna jałowca (opcjonalnie, ale polecam)
  • 20 g suszonych śliwek (możesz pominąć)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub więcej
  • 20g suszonych grzybow (+ gorąca woda do moczenia)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (opcjonalnie, ale polecam)
  • lub przyprawa do bigosu dobrej jakości

Instrukcje 

  • Zacznij od namoczenia grzybów w ciepłej wodzie przez 30 minut.
  • Kapusta: Kapustę świeżą posiekaj i umieść w dużym garnku. Kiszoną kapustę dokładnie odcedź z wody, również posiekaj (spróbuj; jeśli jest mało kwaśna, zostaw trochę płynu). Dodaj ją do garnka ze świeżą kapustą.
  • Do garnka z kapustą wlej 1 ½ szklanki wody, dodaj łyżkę soli i zagotuj całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum, tak aby kapusta tylko lekko „mrugała”. Gotuj pod przykrywką na małym ogniu przez 30 minut.
  • Mięso: W międzyczasie zajmij się mięsem. Pokrój łopatkę wieprzową i wołową na mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem. Rozgrzej głęboką patelnię z masłem klarowanym. Na dużym ogniu smaż mięso partiami, aby ładnie się zarumieniło. Unikaj tłoku na patelni, ponieważ mięso wtedy się nie zarumieni.
    Podczas kiedy mięso się smaży pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
  • Zarumienione mięso odłóż na bok, do czystego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wyłóż pieczarki. Smaż na wysokim ogniu do zarumienienia, pod koniec delikatnie posól. Następnie dodaj boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smaż 4 minuty, po czym dodaj cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 6 minut.
  • Kapusta powinna być już ugotowana. Dodaj do niej wszystko, co podsmażyłeś/aś. Odcedź grzyby z wody, w której się moczyły (zachowaj wodę po grzybach!), posiekaj je razem z suszonymi śliwkami. Również dodaj je do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj i przykryj garnek.
  • Bigos gotuj na małej mocy palnika przez ok. 3,5 godziny.
  • Przynajmniej co 40 minut mieszaj bigos drewnianą łyżką, ponieważ ma tendencję do przypalania się – choć delikatne przypalenie może dodać ciekawego smaku.
  • Bigos jest tak pyszny, że można go jeść sam, ale świetnie smakuje również z purée z kalafiora albo niskowęglowodanowym chlebem.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji (ze śliwkami) :
 
 
          Węglowodany: 14g,  Węglowodany netto: 11g, Tłuszcz: 38g,  Białko: 30g,  Kalorie: 669 kcal, Błonnik: 3.1g
 
Wartości odżywcze w jednej porcji (bez śliwek) :
        Węglowodany: 13g,  Węglowodany netto: 10g, Tłuszcz: 38g,  Białko: 30g,  Kalorie: 664 kcal, Błonnik: 2.9g
Słowo kluczowe: bezglutenowy, bigos tradycyjny, dieta keto, grzyby, kapusta, keto dieta, keto obiad, keto przepis, keto przepisy, kuchniatradycyjna, lowcarb przepisy, zima