To moje ulubione pierniczki alpejskie. Nie czuć dziwnego posmaku słodzika, co jest dla mnie kluczowe w wypiekach bez cukru. Mój chłopak aż się zaśmiał, że przecież one smakują jak te tradycyjne.

Te pierniczki lowcarb są bez cukru i bez glutenu, a dzięki odpowiednio dobranym składnikom zachowują wilgotność i delikatną strukturę. Połączenie mąki migdałowej i kokosowej nadaje im lekko orzechowy smak, a dodatek jogurtu greckiego sprawia, że ciasto pozostaje miękkie nawet po upieczeniu. Łuska babki płesznik dodatkowo poprawia konsystencję i pomaga związać ciasto.

Porady / Wskazówki:

– Masło możesz zastąpić olejem kokosowym jednak masło dodaje tutaj duzo smaku.
– Do przełożenia sprawdzi się każdy dżem lub powidła bez cukru.
– Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni, doskonale nadają się również do mrożenia.
– Możesz użyć tylko mąki migdałowej, wtedy pierniczki nadal wyjdą pyszne i niskowęglowodanowe, ale efekt będzie delikatnie inny, ciasto może być bardziej miękkie i mniej „sprężyste” niż przy mieszance z mąką kokosową.


Jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj do moich innych przepisów na keto i lowcarb wypieki:

Makowiec puszysty
Najlepszy keto piernik
Keto makowiec
Keto sernik dokonały


Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Pierniczki miękkie keto

Składniki

  • 100g masła
  • 80g erytrytolu, ja dodatkowo dodaję stewię w kroplach, bo ładnie razem słodzą (dodaję 8 kropli).
  • 50g jogurtu greckiego
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160g mąki migdałowej
  • 22g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki łuski babki jajowatej (5g )
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • ok. 60g czekolady gorzkiej (do dekoracji)

Wykonanie 

  • W dużej misce wymieszaj jogurt z sodą i proszkiem do pieczenia, odstaw na kilka minut. W rondelku umieść masło, dodaj przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Podgrzewaj delikatnie, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
  • Do miski z jogurtem, który powinien zacząć pracować pod wpływem sody, dodaj jajko oraz wszystkie pozostałe składniki: mąkę migdałową, kokosową, erytrytol, sól, łuskę babki płesznik. Wymieszaj łyżką i odstaw na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie podsypuj dodatkową mąką, tylko jeśli jest to bardzo konieczne, użyj mąki migdałowej lub bambusowej. Wałkuj na grubość 3–4 mm. Wykrawaj pierniczki foremkami. Na jednego pierniczka potrzebne będą dwa takie same kształty (podstawa i wierzch)
  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra–dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż podstawy pierniczków. Na środek nałóż odrobinę dżemu lub powideł bez cukru, przykryj drugą częścią w takim samym kształcie, lekko dociskając brzegi. Piecz 8–9 minut. Na 3 minuty przed końcem wstaw do piekarnika szklaną miseczkę z połamaną czekoladą, aby się rozpuściła. Po upieczeniu ostudź pierniczki na blasze.
    Porada: Czekoladę możesz równie dobrze rozpuścić w mikrofalówce lub w miseczce nad kąpielą wodną.
  • Ostudzone pierniczki złap za podstawę i delikatnie zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Przełóż do lodówki, aby polewa stężała, lub po prostu poczekaj cierpliwie.

Wartości odżywcze

*Na 1 pierniczek (u mnie 20g):
Kalorie: 76 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcz: 6,9 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik: 1,4g
Na 100g pierniczkow:
Kalorie: 417 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcz: 37,7 g
Węglowodany: 13,7 g
Błonnik: 7,1 g
* Używałam dżemu bez cukru od BE KETO – wiśniowego, dlatego kalorie zostały obliczone przy jego użyciu.
Słowo kluczowe: bezglutenowe pierniczki, ciasto dla cukrzykow, deser keto, fitciasta, keto pierniczki, prezpis na zdrowe ciasto, przepis na pierniczki niskowęglowodanowe, przepisy lowcarb, przepisy na ciasta bez cukru, przepisy na niskowęglowodanowe ciasto, przepisy niskoweglowodanowe, slodycze z niskim IG, zdrowe pierniczki

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu