Pasta wychodzi kremowa i pełna zdrowych tłuszczów Omega 3. Dodatkowo jest tez pełna białka. Przepis przygotujesz w 5 minut z prostych składników, a efekt jest obłędny. Do tego pasta z makreli jest lowcarb.
Niezwykle prosty przepis, idealny na śniadanie, lunch lub kolację. Jest świetnym pomyslem jeśli chcesz jeść więcej ryb na codzień.
Dodatek chrzanu wynosi ta paste na jeszcze wyzszy poziom.
Porady/ Wskazówki:
- Możesz dodać także szczypiorek lub koperek, jeśli lubisz, aby pasta była jeszcze bardziej aromatyczna i świeża.
- Po przygotowaniu przechowuj ją w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce — pozostaje świeża nawet do 4 dni.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Pasta z makreli lowcarb
Składniki
- 300g makreli wędzonej (jedna większa)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu lub serka kremowego ( np. Philadelphia, daje dodatkową kremowość)
- 40g cebuli białej, drobno pokrojonej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka chrzanu, ze słoiczka lub świeżego
- 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej )
Wykonanie
- Makrelę podziel na dwie części i usuń ogon oraz głowę. Zdejmij cały kręgosłup wraz z ośćmi. Odrywaj kawałki mięsa i oczyszczone filety przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, chrzan, sok z cytryny, jogurt, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż powstanie kremowa pasta.
- Podawaj na krakersie lub niskowęglowodanowym pieczywie. Świetnie smakuje z chrupiącą sałatą na wierzchu
Wartości odżywcze
Białko: 21 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 2 g
