Cofnij

Pasta z makreli lowcarb

Czas przygotowania 5 minuty

Składniki

  • 300g makreli wędzonej (jedna większa)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu lub serka kremowego ( np. Philadelphia, daje dodatkową kremowość)
  • 40g cebuli białej, drobno pokrojonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka chrzanu, ze słoiczka lub świeżego
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej )

Instrukcje 

  • Makrelę podziel na dwie części i usuń ogon oraz głowę. Zdejmij cały kręgosłup wraz z ośćmi. Odrywaj kawałki mięsa i oczyszczone filety przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, chrzan, sok z cytryny, jogurt, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aż powstanie kremowa pasta.
  • Podawaj na krakersie lub niskowęglowodanowym pieczywie. Świetnie smakuje z chrupiącą sałatą na wierzchu

Uwagi

Wartości odżywcze na 1 porcję (jeśli podzielisz na 4 porcje):
Kalorie: 278 kcal
Białko: 21 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 2 g
Słowo kluczowe: bezglutenowe, dieta keto, fit śniadania, keto dieta, lchf dieta, lowcarb, pasta do kanapek, przepisy srodziemnomorskie, szybkieprzepisy, zdrowe przepisy, zdrowe sniadanie