Czasem po prostu ma się ochotę na coś prostego. Możesz je jeść na słodko i na słono. Nie udają tradycyjnych naleśników, ale też nie muszą. Mają swój charakter, są lekkie, ale sycące. Idealne na śniadanie, obiad albo prostą kolację. Te niskowęglowodanowe naleśniki są bezglutenowe, wysokobiałkowe, bez mąki pszennej. Tylko z 4 składników.

Naleśniki bez mąki w kilka minut – łatwy i uniwersalny przepis

Ciasto robi się dosłownie w kilka minut, miksujesz wszystko razem, chwilę odstawiasz, smażysz. To jeden z tych przepisów, które po pierwszym razie robisz już z pamięci. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja najbardziej lubię je z twarogiem i owocami jagodowymi. Używam ich także wytrawnie jako wrapy.

UWIELBIAM kiedy jedzenie daje nam energie a nie ja nam zabiera. Tak jest i tutaj.

Porady / Wskazówki:

  • Jeśli chcesz je jeść na wytrawnie, dodaj łyżkę tartego parmezanu do masy naleśnikowej
  • Usmażone naleśniki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni lub też zamrozić.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i na Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Najlepsze keto naleśniki

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 10 minut
Łączny czas 15 minut
Servings 6 naleśników

Składniki

  • 60g mascarpone (lub serka śmietankowego naturalnego typu Philadelphia)
  • 5 jajek od szczęśliwych kur
  • 20g masła, roztopionego i przestudzonego lub oleju neutralnego w smaku
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 10g siemienia lnianego złocistego, zmielonego (można pominąć ale warto)

Wykonanie 

  • W misce umieść wszystkie składniki, następnie zblenduj blenderem ręcznym lub energicznie wymieszaj trzepaczką bądź mikserem. Zostaw na ok. 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Dzięki temu zabiegowi naleśniki będą łatwiej się obracać na patelni.
  • Wlej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej na jeden bok, i przechylaj patelnię, żeby ciasto samo równomiernie się rozlało po całej powierzchni. Po zbrązowieniu z jednej strony przewróć naleśnik na drugą stronę. Używaj płaskiej szpatuły. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni o średniej średnicy

Wartości odżywcze

W jednym naleśniku: 
Kalorie: 130 kcal
Białko: 6.2 g
Tłuszcz: 10,5g
Węglowodany: 0.8 g
Błonnik: 0.4 g
Słowo kluczowe: bez mąki, fit nalesniki, fit przepisy, nalesniki bez cukru, nalesniki bezglutenowe, nalesniki dla diabetykow, nalesniki lowcarb, nalesniki z niskim IG, niskoweglowodanowe nalesniki, przepisy dla diabetykow, przepisy lowcarb, szybki przepis, zdowe sniadanie, zdrowe nalesniki, zdrowy obiad

bezglutenowe bez glutenu bez nabiału Boze narodzenie chleb lowcarb Ciasta ciasta bezglutenowe ciasta na święta ciasto bez cukru cukinia czekolada DLA DIABETYKÓW fit ciasto jajka kokos kurczak mak marchewka Mascarpone mięso wołowe mleko kokosowe Najpopularniejsze przepisy orzechy polskie popularne Prezpisy z niskim indeksem glikemicznym Przepisy bezglutenowe Przepisy dla cukrzyków Przepisy kuchni śródziemnomorskiej Przepisy LCHF Przepisy wegetariańskie przepisy wysokobiałkowe Przepisy z niskim IG serek wiejski Sernik slodkie Swiateczne przepisy Swieta Bozego narodzenia szybkie ciasto szybkie przepisy szybkie sniadanie szybki obiad twaróg Wysokobialkowe przepisy Święta Bożego Narodzenia

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Ocena Przepisu