Czasem po prostu ma się ochotę na coś prostego. Możesz je jeść na słodko i na słono. Nie udają tradycyjnych naleśników, ale też nie muszą. Mają swój charakter, są lekkie, ale sycące. Idealne na śniadanie, obiad albo prostą kolację. Te niskowęglowodanowe naleśniki są bezglutenowe, wysokobiałkowe, bez mąki pszennej. Tylko z 4 składników.
Naleśniki bez mąki w kilka minut – łatwy i uniwersalny przepis
Ciasto robi się dosłownie w kilka minut, miksujesz wszystko razem, chwilę odstawiasz, smażysz. To jeden z tych przepisów, które po pierwszym razie robisz już z pamięci. Podawaj z ulubionymi dodatkami, ja najbardziej lubię je z twarogiem i owocami jagodowymi. Używam ich także wytrawnie jako wrapy.
UWIELBIAM kiedy jedzenie daje nam energie a nie ja nam zabiera. Tak jest i tutaj.
Porady / Wskazówki:
- Zamiast mascarpone możesz użyć śmietanki 30-35%
- Jeśli chcesz je jeść na wytrawnie, dodaj łyżkę tartego parmezanu do masy naleśnikowej
- Usmażone naleśniki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni lub też zamrozić.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @przepisy.lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób- @przepisy.lowcarbwioli

Najlepsze keto naleśniki
Składniki
- 1 łyżka mąki migdałowej
- 60g mascarpone
- 5 jajek od szczęśliwych kur
- 10g masła, roztopionego i przestudzonego lub oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie
- W misce umieść wszystkie składniki, następnie zblenduj blenderem ręcznym lub energicznie wymieszaj trzepaczką bądź mikserem. Zostaw na ok. 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Dzięki temu zabiegowi naleśniki będą łatwiej się obracać na patelni.
- Wlej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej na jeden bok, i przechylaj patelnię, żeby ciasto samo równomiernie się rozlało po całej powierzchni. Po zbrązowieniu z jednej strony przewróć naleśnik na drugą stronę. Używaj płaskiej szpatuły. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni o średniej średnicy
Wartości odżywcze
Białko: 5.9 g
Tłuszcz: 9.9 g
Węglowodany: 0.7 g
Błonnik: ok. 0.3 g
