Cofnij

Najlepsze keto naleśniki

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Servings 6 naleśników

Składniki

  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 60g mascarpone
  • 5 jajek od szczęśliwych kur
  • 10g masła, roztopionego i przestudzonego lub oleju
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Instrukcje 

  • W misce umieść wszystkie składniki, następnie zblenduj blenderem ręcznym lub energicznie wymieszaj trzepaczką bądź mikserem. Zostaw na ok. 10 min, żeby ciasto odpoczęło. Dzięki temu zabiegowi naleśniki będą łatwiej się obracać na patelni.
  • Wlej ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię, najlepiej na jeden bok, i przechylaj patelnię, żeby ciasto samo równomiernie się rozlało po całej powierzchni. Po zbrązowieniu z jednej strony przewróć naleśnik na drugą stronę. Używaj płaskiej szpatuły. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni o średniej średnicy

Uwagi

W jednym naleśniku: 
Kalorie: 116 kcal
Białko: 5.9 g
Tłuszcz: 9.9 g
Węglowodany: 0.7 g
Błonnik: ok. 0.3 g
Rodzaj: kolacja, obiad, Śniadanie
Słowo kluczowe: bez mąki, fit przepisy, nalesniki bez cukru, nalesniki bezglutenowe, niskoweglowodanowe nalesniki, przepisy lowcarb, zdowe sniadanie, zdrowy obiad