Na Święta musi być piernik, koniec i kropka. WYBITNY piernik bez cukru i maki pszennej. Może śmiało konkurować z tym tradycyjnym. Próbowałam już kilka przepisów na zdrowe pierniki, ale często wychodziły za suche albo z dziwnym posmakiem słodzika, a ten wyszedł idealnie i pieczemy go co roku z podwójnej porcji.
Smakuje świetnie do kawy lub herbatki zimowej.
Może to nie piernik staropolski, ale tak samo pyszny, no i prostszy w przygotowaniu. To, co nadaje piernikowi charakterystyczny smak, to oczywiście przyprawy korzenne. Możesz użyć gotowej mieszanki lub przygotować własną. Warto spróbować ciasta na etapie mieszania i w razie potrzeby dodać więcej przypraw.
Aby ten niskowęglowodanowy piernik był miękki i wilgotny, dodaję mascarpone, które działa cuda w tym przepisie. Mąka migdałowa pasuje tutaj idealnie, bo dodaje przyjemną nutę orzechową.
Podstawą tego piernika jest połączenie ponizszych skladnikow, to one stoją za piekną strukturą ciasta oraz jego smakiem:
- mąki migdałowej
- mascarpone
- ubitych białek jaj
Porady / Wskazówki:
– Zamiast masła możesz dodać olej.
– Do przełożenia śmiało możesz użyć swojego ulubionego dżemu lub powidła bez cukru.
– Ciasto przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz je śmiało mrozić.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj do moich innych przepisów na keto i lowcarb ciasta.

Piernik keto
Składniki
- 4 jajka
- 20g mąki kokosowej
- 230g mąki migdałowej
- 90g erytrytolu, dodatkowo opcjonalnie: 10 kropli stewii w kroplach
- 2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru (15g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka octu
- 250g mascarpone
- 30g masła, roztopionego
- 2 łyżki mleka
Polewa czekoladowa
- 90g czekolady gorzkiej min.70%
- 90g śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
lub
- 100g czekolady gorzkiej min. 70%
- 50g masła
Wykonanie
- Białka oddziel od żółtek. Białka umieść w średniej wielkości misce ze szczyptą soli.
- Mąkę migdałową, kokosową, erytrol, przyprawę do piernika, kakao proszek do pieczenia, sodę wymieszaj razem w dużej misce, dodaj ocent, ekstrakt waniliowy, mascarpone, roztopione i przestudzone masło, żółtka i mleko dobrze wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 170℃. Przygotuj formę 24x11cm. Dobrze natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywno, następnie dodaj je w dwóch partiach i delikatnie wmieszaj szpatułą do ciasta. Zrób to najostrożniej, jak potrafisz, aby nie zniszczyć piany (ruchem kolistym). Masę przełóż do formy i piecz przez 40–45 minut w temperaturze 170℃, grzanie góra–dół.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W rondelku z grubym dnem umieść śmietankę lub mleczko kokosowe (wierzcie mi albo nie, ale mleczko kokosowe świetnie komponuje się z czekoladą). Dodaj ewentualnie erytrytol w proszku i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę około 80℃, zdejmij garnek z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę, odczekaj 10 sekund, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aby uzyskać gładką emulsję.Na polewę na bazie masła, masło, pokrój w kostkę i umieść w rondelku, rozpuść. Jeśli masło całkowicie się roztopiło, to możesz je już zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj czekolade, wymieszaj.
- Po upieczeniu, poczekaj aż ciasto ostygnie, następnie wyciągnij z formy, przekrój na pół i przełóż ulubionym dżemem bez cukru, ja polecam z czarnej porzeczki.
- Następnie wylej na wierzch jeszcze letnią polewę czekoladową. Ewentualnie udekoruj płatkami migdałowymi wcześniej podprażonymi na patelni.
Wartości odżywcze
Białko: 8 g
Tłuszcz: 24 g
Błonnik: 2,9 g
Węglowodany netto: 4,1 g
Węglowodany: 7 g


8 komentarzy
Kochana,
przepraszam, że tak bezpośrednio, ale muszę Ci powiedzieć (inaczej się uduszę), że dawno nie widziałam tak ciekawie skomponowanego przepisu na ketopiernik. Ten mascarpone musi go nieźle podkręcać! Napisałam „musi”, bo jeszcze nie robiłam, ale już teraz potrafię sobie wyobrazić ten smak na języku 😊. Od razu wskoczyłam z Facebooka na Twoją stronę… i widzę, że będę tu zaglądać regularnie. Bardzo się z tego cieszę, bo jestem praktykującą od 2 lat fanką takiej diety
i po cichu liczę na to, że moi domownicy, pewnie bardziej nieświadomie niż świadomie, też pójdą ta drogą. Do tego masz bardzo ładne zdjęcia! Odezwę się, kiedy już poczuję ten smak w rzeczywistości, a nie tylko w wyobraźni 😊. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za tak miłą wiadomość 🙂 Zrobila mi pani dzien. Zawsze wszystkie przepisy dopracowywuje tak zeby byly przepyszne i nie odbiegały od oryginału
W składnikach podana jest 1 łyżeczka octu jednak nie znajduję jej w wykonaniu. Proszę o informację co robimy z octem
Bardzo dziękuję za czujność, poprawiłam 🙂
Wiolu, czy ten cudowny piernik można mrozić?
Próbowałaś?
Jak najbardziej można, sama mrozilam i swietnie sie mrozi 🙂
Czy oleju dajemy tyle ile masła czy mniej?
Proszę dodać 25g oleju 🙂