Domowy i zdrowy kebab? Który wychodzi smaczniejszy niż ten z budki. Mięso po upieczeniu jest wyjątkowo soczyste, aromatyczne i ma idealną konsystencję – gotowe do użycia od razu, bez konieczności krojenia w cienkie plastry. Masz tutaj pełną kontrolę nad składnikami, więc masz też gwarancję czystego składu, bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i niepotrzebnych dodatków.
Co to za trik, że ten kebab jest tak dobry?
Cała magia tkwi w sposobie formowania mięsa. Doprawione mięso mielone rozwałkowujesz cienko pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, a następnie zawijasz rozwałkowane mięso razem z papierem do pieczenia jak naleśnik. Po upieczeniu mięso można rwać na mniejsze kawałki. Podczas pieczenia mięso zamknięte w papierze dusi się we własnych sokach, dzięki czemu:
– zachowuje pełną soczystość
– nie wysycha, ma zwarta, „kebabową” strukturę,
– po upieczeniu jest od razu gotowe do użycia.
To idealny przepis na szybki obiad, kolację albo posiłek na kilka dni – bo mięso świetnie trzyma się w lodówce i można je potem tylko podgrzać. Z całego przepisu wyjdzie około 800g mięsa na kebaba. To idealna baza do: kebaba, sałatki kebabowej , śniadaniowych talerzy białkowo-tłuszczowych, talerza kebab bez bułki
Porady/ Wskazówki:
- Po przygotowaniu przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
- Serwuj z ulubionym pieczywem niakowęglowodanowym lub w formie kebaba na talerzu
Jeśli szukasz inspiracji na podobne przepisy lowcarb, keto i wysokobiałkowe, zajrzyj tutaj po więcej.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie lub Facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Kebab domowy
Składniki
- 900g mięsa wołowego, mielonego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 duża cebula (ok. 150g )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Do dużej miski przełóż 900 g mielonej wołowiny. Dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego, drobno startą lub bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy :paprykę słodką, sól, kumin, pieprz, majeranek i cynamon.Dokładnie wymieszaj całość ręką lub łyżką, aż masa będzie jednolita i lekko kleista.
- Rozgrzej piekarnik do 200℃, termoobieg. Przygotuj papier do pieczenia. Podziel mięso na 4-5 części, każdą porcję mięsa rozwałkuj na bardzo cienki płat między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na grubość tortilli.
- Tak rozwałkowane mięso na papierze zwiń w rulon (od dłuższej strony), ale już bez papieru na wierzchu tylko z tym papierem z pod spodu. Gotowe rulony przełóż na blaszkę, możesz dorzucić jakieś warzywa obok jak jest jeszcze miejsce na blaszce i piecz w piekarniku w 200°C, termoobieg przez około 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i poczekaj chwilkę, wyjmij z papieru i zacznij rwać na mniejsze kawałki. Ja podaje najczęściej z tortilla z serka wiejskiego.Podawaj w ulubionej formie, na pewno z jakimś pysznym sosem, no bo sos w kebabie to podstawa podstaw.
Wartości odżywcze
Białko: 21 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 2 g
Błonnik: 0,3 g
