Bułki niskowęglowodanowe, w stylu lowcarb, bezglutenowe a przy tym są niesamowicie miękkie, sprężyste i do złudzenia przypominają tradycyjne pieczyw. Wiem jak trudno pożegnać lub ograniczyć pieczywo, ale oto przychodzę ja z ratunkiem, z przepisem na najlepsze bułki niskowęglowodanowe. Sa przepyszne i bardzo odżywcze z ogromna ilością błonnika i zdrowych tłuszczy.
Bezglutenowe keto bułki bez mąki pszennej, które smakują jak pszenne!
Ten przepis na keto bułki smakuje jak klasyczne bułki pszenne, ale bez węglowodanowego obciążenia. Doskonale sprawdzą się na kanapki, do masła czy jako dodatek do ulubionej zupy. Sekretem ich wyjątkowości jest łuska babki jajowatej – składnik, który nie tylko nadaje bułkom idealną konsystencję, ale także przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych, WAZNE żeby użyć łuski a nie ziarna babki jajowatej/płesznik. Dzięki swojej zdolności do pochłaniania wody, babka jajowata nadaje pieczywu strukturę i elastyczność, jaką znamy z tradycyjnych wypieków, którą otrzymujemy dzięki glutenowi. Czy łuska babki jajowatej jest keto? Tak, to produkt niskowęglowodanowy, co powoduje, że nie zaburzymy stanu ketozy.
Porady:
- Bułeczki możesz śmiało mrozić.
- Możesz użyć tez mielonej łuski babki płesznik, ale wtedy musisz zmniejszyć jej ilość do 40g, ponieważ chłonie więcej wody.

Najlepsze bułki keto
Składniki
- 370 ml wody przegotowanej, letniej
- 200g mąki migdałowej (1 ¾ szkl.)
- 10g mąki kokosowej
- 60g łuski babki płesznik/jajowatej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1, łyżeczki soli soli kłodawskiej / morskiej
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
Wykonanie
- Do miski wbij jajka, lekko roztrzep widelcem, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie łyżką.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, termoobieg. Wyłóż papier do pieczenia na blaszce. Z powstałej masy zwilżonymi rękami uformuj bułki, powinno wyjść 12 mniejszych lub 9 większych. Ułóż na blaszce z odpowiednim odstępem i piecz przez 45-50 min. Po upieczeniu przełóż je na kratę żeby odparowały. Najlepsze są po przestudzeniu.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram i Facebook oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie i facebooku a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Tak, możesz eksperymentować z dodatkami, takimi jak czosnek, zioła czy przyprawy, aby nadać bułkom dodatkowego smaku.
Tak, bułki można śmiało mrozić, dzięki czemu będą długo zachowywały świeżość.
Nie, do tego przepisu należy używać wyłącznie łuski babki jajowatej. Ziarna babki jajowatej mają inne właściwości i nie dają pożądanego efektu.
Tak, łuska babki jajowatej sprawia, że bułki mają idealną konsystencję, porównywalną do tradycyjnego pieczywa
Świeże bułki najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. Jeśli chcesz je przechować dłużej, zmroź