Bigos to idealna propozycja na obiad low-carb i keto. Wśród tych wszystkich pierogów, naleśników i mącznych dań mamy polskie danie, które jest oryginalnie niskowęglowodanowe – jeżeli nie serwujemy go z ziemniakami i chlebem 😉 Jestem osobiście wielką fanką wszystkich dań kapuścianych, a w szczególności bigosu. W internecie jest mnóstwo przepisów na bigos tradycyjny, ale ten przepis na low-carb bigos dopracowałam tak, że mogę śmiało powiedzieć, że jest najlepszy!

Czy mogę jeść bigos na diecie lowcarb/keto?

Kapusta kiszona jest naturalnie niskowęglowodanowa, a odpowiednie proporcje mięsa i tłuszczu sprawiają, że bigos świetnie wpisuje się w dietę keto i lowcarb. Kapusta kiszona jest bogata w błonnik, więc jest świetna na lepsze trawienie i zdrowie jelit. Owoce suszone możesz dodać, jeśli wpasowuje się to w twój dzienny rozkład węglowodanów, ale też nie musisz, możesz po prostu dodać erytrytol.

Przechowywanie bigosu i mrożenie

Bigos lowcarb z każdym dniem smakuje lepiej, a Ty oszczędzasz czas na gotowaniu. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce, powiedziałabym, że trzeciego dnia jest najsmaczniejszy, po tym jak się smaki trochę przeżrą w lodówce. Świetnie się również mrozi.

Złote porady / wskazówki:

  • Jeżeli nie przepadasz za kwaśnym bigosem, radzę, żeby po odsączeniu kapusty przepłukać ją zimną wodą. Jeżeli jednak lubisz kwaśny (on nie będzie w tym przepisie za bardzo kwaśny, bo dodajemy też zwykłą kapustę), po odsączeniu nie przepłukuj jej.
  • Suszone, prawdziwe grzyby są niezbędne w tym bigosie, to one wynoszą go na wyższy poziom i nadają mu pyszny smak umami.
  • Ponieważ jest dość czasochłonny w przygotowaniu, polecam od razu zrobić podwójną porcję!
  • Jeżeli chcesz jeszcze mniej węglowodanów w porcji, to zrezygnuj z dodatku suszonych śliwek czy dużej ilości pomidorów, które mogą zwiększać zawartość węglowodanów.

Bigos

Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 3 godziny 30 minut
Łączny czas 4 godziny
Servings 10

Składniki

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g łopatki wołowej lub 300g łopatki wołowej i 200g schabu wieprzowego
  • 1,2kg kapusty kiszonej (upewnij się, że nie jest kwaszona)
  • 500 g kapusty świeżej
  • 250g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 400g pieczarek
  • 2 łyżki smalcu albo masła klarowanego

Przyprawy:

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 4 liści laurowych
  • 1 goździk
  • 2 ziarna jałowca (opcjonalnie, ale polecam)
  • 20 g suszonych śliwek (możesz pominąć)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub więcej
  • 20g suszonych grzybow (+ gorąca woda do moczenia)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (opcjonalnie, ale polecam)
  • lub przyprawa do bigosu dobrej jakości

Wykonanie 

  • Zacznij od namoczenia grzybów w ciepłej wodzie przez 30 minut.
  • Kapusta: Kapustę świeżą posiekaj i umieść w dużym garnku. Kiszoną kapustę dokładnie odcedź z wody, również posiekaj (spróbuj; jeśli jest mało kwaśna, zostaw trochę płynu). Dodaj ją do garnka ze świeżą kapustą.
  • Do garnka z kapustą wlej 1 ½ szklanki wody, dodaj łyżkę soli i zagotuj całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum, tak aby kapusta tylko lekko „mrugała”. Gotuj pod przykrywką na małym ogniu przez 30 minut.
  • Mięso: W międzyczasie zajmij się mięsem. Pokrój łopatkę wieprzową i wołową na mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem. Rozgrzej głęboką patelnię z masłem klarowanym. Na dużym ogniu smaż mięso partiami, aby ładnie się zarumieniło. Unikaj tłoku na patelni, ponieważ mięso wtedy się nie zarumieni.
    Podczas kiedy mięso się smaży pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
  • Zarumienione mięso odłóż na bok, do czystego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wyłóż pieczarki. Smaż na wysokim ogniu do zarumienienia, pod koniec delikatnie posól. Następnie dodaj boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smaż 4 minuty, po czym dodaj cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 6 minut.
  • Kapusta powinna być już ugotowana. Dodaj do niej wszystko, co podsmażyłeś/aś. Odcedź grzyby z wody, w której się moczyły (zachowaj wodę po grzybach!), posiekaj je razem z suszonymi śliwkami. Również dodaj je do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj i przykryj garnek.
  • Bigos gotuj na małej mocy palnika przez ok. 3,5 godziny.
  • Przynajmniej co 40 minut mieszaj bigos drewnianą łyżką, ponieważ ma tendencję do przypalania się – choć delikatne przypalenie może dodać ciekawego smaku.
  • Bigos jest tak pyszny, że można go jeść sam, ale świetnie smakuje również z purée z kalafiora albo niskowęglowodanowym chlebem.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednej porcji (ze śliwkami) :
 
 
          Węglowodany: 14g,  Węglowodany netto: 11g, Tłuszcz: 38g,  Białko: 30g,  Kalorie: 669 kcal, Błonnik: 3.1g
 
Wartości odżywcze w jednej porcji (bez śliwek) :
        Węglowodany: 13g,  Węglowodany netto: 10g, Tłuszcz: 38g,  Białko: 30g,  Kalorie: 664 kcal, Błonnik: 2.9g
Słowo kluczowe: bezglutenowy, bigos tradycyjny, dieta keto, grzyby, kapusta, keto dieta, keto obiad, keto przepis, keto przepisy, kuchniatradycyjna, lowcarb przepisy, zima

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #lowcarbwioli, oznaczając mnie, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating