Bigos to idealna propozycja na obiad low-carb i keto. Wśród tych wszystkich pierogów, naleśników i mącznych dań mamy polskie danie, które jest oryginalnie niskowęglowodanowe – jeżeli nie serwujemy go z ziemniakami i chlebem 😉 Jestem osobiście wielką fanką wszystkich dań kapuścianych, a w szczególności bigosu. W internecie jest mnóstwo przepisów na bigos tradycyjny, ale ten przepis na low-carb bigos dopracowałam tak, że mogę śmiało powiedzieć, że jest najlepszy!
Czy mogę jeść bigos na diecie lowcarb/keto?
Kapusta kiszona jest naturalnie niskowęglowodanowa, a odpowiednie proporcje mięsa i tłuszczu sprawiają, że bigos świetnie wpisuje się w dietę keto i lowcarb. Kapusta kiszona jest bogata w błonnik, więc jest świetna na lepsze trawienie i zdrowie jelit. Owoce suszone możesz dodać, jeśli wpasowuje się to w twój dzienny rozkład węglowodanów, ale też nie musisz, możesz po prostu dodać erytrytol.
Przechowywanie bigosu i mrożenie
Bigos lowcarb z każdym dniem smakuje lepiej, a Ty oszczędzasz czas na gotowaniu. Można go przechowywać do 3 dni w lodówce, powiedziałabym, że trzeciego dnia jest najsmaczniejszy, po tym jak się smaki trochę przeżrą w lodówce. Świetnie się również mrozi.
Złote porady / wskazówki:
- Jeżeli nie przepadasz za kwaśnym bigosem, radzę, żeby po odsączeniu kapusty przepłukać ją zimną wodą. Jeżeli jednak lubisz kwaśny (on nie będzie w tym przepisie za bardzo kwaśny, bo dodajemy też zwykłą kapustę), po odsączeniu nie przepłukuj jej.
- Suszone, prawdziwe grzyby są niezbędne w tym bigosie, to one wynoszą go na wyższy poziom i nadają mu pyszny smak umami.
- Ponieważ jest dość czasochłonny w przygotowaniu, polecam od razu zrobić podwójną porcję!
- Jeżeli chcesz jeszcze mniej węglowodanów w porcji, to zrezygnuj z dodatku suszonych śliwek czy dużej ilości pomidorów, które mogą zwiększać zawartość węglowodanów.

Bigos
Składniki
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g łopatki wołowej lub 300g łopatki wołowej i 200g schabu wieprzowego
- 1,2kg kapusty kiszonej (upewnij się, że nie jest kwaszona)
- 500 g kapusty świeżej
- 250g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula
- 400g pieczarek
- 2 łyżki smalcu albo masła klarowanego
Przyprawy:
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 4 liści laurowych
- 1 goździk
- 2 ziarna jałowca (opcjonalnie, ale polecam)
- 20 g suszonych śliwek (możesz pominąć)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub więcej
- 20g suszonych grzybow (+ gorąca woda do moczenia)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (opcjonalnie, ale polecam)
- lub przyprawa do bigosu dobrej jakości
Wykonanie
- Zacznij od namoczenia grzybów w ciepłej wodzie przez 30 minut.
- Kapusta: Kapustę świeżą posiekaj i umieść w dużym garnku. Kiszoną kapustę dokładnie odcedź z wody, również posiekaj (spróbuj; jeśli jest mało kwaśna, zostaw trochę płynu). Dodaj ją do garnka ze świeżą kapustą.
- Do garnka z kapustą wlej 1 ½ szklanki wody, dodaj łyżkę soli i zagotuj całość zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum, tak aby kapusta tylko lekko „mrugała”. Gotuj pod przykrywką na małym ogniu przez 30 minut.
- Mięso: W międzyczasie zajmij się mięsem. Pokrój łopatkę wieprzową i wołową na mniejsze kawałki. Dopraw je solą i pieprzem. Rozgrzej głęboką patelnię z masłem klarowanym. Na dużym ogniu smaż mięso partiami, aby ładnie się zarumieniło. Unikaj tłoku na patelni, ponieważ mięso wtedy się nie zarumieni.Podczas kiedy mięso się smaży pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Zarumienione mięso odłóż na bok, do czystego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i wyłóż pieczarki. Smaż na wysokim ogniu do zarumienienia, pod koniec delikatnie posól. Następnie dodaj boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smaż 4 minuty, po czym dodaj cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 6 minut.
- Kapusta powinna być już ugotowana. Dodaj do niej wszystko, co podsmażyłeś/aś. Odcedź grzyby z wody, w której się moczyły (zachowaj wodę po grzybach!), posiekaj je razem z suszonymi śliwkami. Również dodaj je do garnka z kapustą. Dokładnie wymieszaj i przykryj garnek.
- Bigos gotuj na małej mocy palnika przez ok. 3,5 godziny.
- Przynajmniej co 40 minut mieszaj bigos drewnianą łyżką, ponieważ ma tendencję do przypalania się – choć delikatne przypalenie może dodać ciekawego smaku.
- Bigos jest tak pyszny, że można go jeść sam, ale świetnie smakuje również z purée z kalafiora albo niskowęglowodanowym chlebem.
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #lowcarbwioli, oznaczając mnie, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.