Kluski leniwe jak od babci KETO | Lowcarb | bezglutenowe | niski IG
Kluski leniwe, leniwe, czy też pierogi leniwe, to jedno z naszych polskich klasycznych dań, których przygotowanie jest banalnie łatwe, stąd ich nazwa – leniwe. Moja babcia podawała je z cukrem i bułką podsmażoną na maśle, ale leniwe równie dobrze smakują – jak nie lepiej – w wersji wytrawnej. Mogłoby się wydawać, że jesteśmy narodem mąką, ziemniakami i kluskami płynącym, co może być dużym utrudnieniem, jeśli chodzi o jedzenie niskowęglowodanowe. Ale z odrobiną kreatywności można nasze ulubione polskie dania przygotować w wersji lowcarb, które będą smakować równie pysznie, a nawet lepiej niż te tradycyjne.
I tylko 2g węglowodanów w jednej porcji!*
Kluski leniwe są nie bez powodu nazywane leniwymi – są banalnie łatwe w wykonaniu.
W tym przepisie możesz użyć twarogu półtłustego lub tłustego w kostce, typu krajanka. Najlepszy będzie też w zwartym bloku, np. w trójkącie. Twaróg należy wcześniej zetrzeć na tarce – tak, dobrze czytasz! Dzięki temu pierogi będą idealnie puszyste i zwarte. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy w kulę, która trafia na oprószoną mąką stolnicę, gdzie szybko formujemy kluseczki.
Sposoby podania:
Te kluseczki świetnie smakują podsmażone na patelni z wcześniej podsmażoną cebulką i szczypiorkiem, podawane z jogurtem greckim.
Porady / Wskazówki:
- Jeśli masz czas i chęci, możesz oddzielić białko od żółtka. Ubij białko na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, żółtko dodaj do wszystkich pozostałych składników, a ubite białko wmieszaj na sam koniec, delikatnie mieszając łyżką. Masa będzie bardziej lepka, ale ugotowane kluski będą jeszcze bardziej jędrne.
- Naprawdę warto zaopatrzyć się w mąkę łubinową, która jest wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa i smaczna. Świetnie sprawdza się w kluskach czy wypiekach.
- Błonnik bambusowy możesz wymienić na błonnik owsiany (nierozpuszczalny).

Kluski leniwe jak od babci
Składniki
- 300g twarog tłusty
- 10 g błonnik bambusowy (2 pełne łyżki)
- 30g parmezan (3 czubate lyzki)
- 25g mąka migdałowa (2 lyzki)
- 2g sól (½ łyżeczki)
- 1 jajko (ok. 60g)
Wykonanie
- Cebulka: Jeżeli chcesz podawać te leniwe z cebulka teraz jest czas na jej usmażenie. Cebulka będzie się karmelizować kiedy ty będziesz robić kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżki soli.Twaróg zetrzyj na dużych oczkach tarki, dzięki temu kluski będą miały świetną strukturę.Dodaj pozostałe składniki, na początku wymieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj rękami, aż do uformowania kulki.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę lub deskę – nie zajmie to dużo miejsca. Z powstałej kulki uformuj podłużny walec/sznurek o średnicy około 2 cm.Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5 cm.
- Zacznij wrzucać leniwe do gotującej się wody, upewnij się, że gaz jest na średnim ogniu. Od razu delikatnie zamieszaj kopytka. Poczekaj, aż wypłyną na wierzch, a od tego momentu odlicz 2 minuty. Wyłóż je cedzakiem i umieść w durszlaku lub na talerzu, jeśli dobrze je odsączysz.Od razu polej dowolnym olejem lub wymieszaj z odrobiną masła, aby się nie lepiły.
- Podawaj z wcześniej usmażoną cebulką i jogurtem greckim. Dopieść szczypiorkiem. Jeżeli masz również ochotę na te leniwe na słodko, sprawdzaj regularnie blog, bo wkrótce pojawi się przepis na wersję słodką!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #lowcarbwioli, oznaczając mnie, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.