Kremowa, sycąca i lowcarb. Dodatek mięsa z dymnym posmakiem nie tyle sprawia, że zupa jest bardzo sycąca, ale uzależnia. Ta zupa porowa to jedna z moich ulubionych. Bardzo szybki przepis, zupa jest gotowa w 20minut. A no czasem chce się zupę.
Jak to krem z pora bez ziemniaków?
Zamiast ziemniaków które zwykle dodawane są do kremu z pora, używam nerkowców i korzenia pietruszki, które po ugotowaniu i zblendowaniu nadają zupie aksamitną, kremową konsystencję, a nie ma żadnej różnicy w smaku. Do tego mielona wieprzowina, dzięki której zupa ma więcej białka, co tez sprawia że syci na długo. Uwielbiam kiedy zupa jest tak gęsto odżywcza.
Porady:
- Zupę porową możesz śmiało mrozić.
- Zupę możesz jeść samą lub z kromka chleba niskowęglowodanowego.
- Zamiast nerkowców, możesz użyć migdałów bez skorki, lub więcej śmietany.

Zupa z pora z mięsem mielonym
Składniki
- 30g masła klarowanego lub oleju
- 360g pokrojone w 2cm plastry ( około 2 średnie pory)
- 100g orzechów nerkowca
- 300g pietruszki korzeń (lub pół na pół marchewki i korzenia pietruszki )
- 900-1000ml bulionu lub wody z kostka bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku, obrane ( )
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- opcjonalnie: śmietana, 12% lub 18% do podania
Mięsna posypka:
- 350g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli morskiej, kłodawskiej, himalajskiej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
- Warzywa: Czosnek i pietruszkę obierz, czosnek posiekaj drobno a pietruszkę pokrój w większą kostkę. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć pora, podsmaż 2 min, a po chwili dodaj czosnek, pietruszkę i smaż, aż warzywa się zarumienią. Wlej bulion, doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz gaz, wsyp nerkowce, przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, ok. 15min
- Mięso: Na lekko rozgrzaną suchą patelnię wrzuć mieloną wieprzowinę i rozdziel kawałki mięsa drewnianą łopatką. Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Smaż mięso na wysokim ogniu na złoty kolor, następnie zdejmij patelnię z ognia.
- Zdejmij garnek z zupą z ognia, zmiksuj na gładki krem, dodaj śmietankę (opcjonalnie), wymieszaj. Gorącą zupę podawaj z porcja smażonego mięsa, posyp posiekaną natką pietruszki. Na zdrowie i smacznego!
Wartości odżywcze
-Białko: 15 g
-Tłuszcz: 20 g
-Węglowodany: 12.6 g
-Błonnik: 3.4 g Wartości odżywcze na porcję 250g+50g z posypki mięsnej –Kalorie: 454 kcal
-Białko: 27 g
-Tłuszcz: 33g
-Węglowodany: 12.6g
-Błonnik: 3.4g
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram @lowcarbwioli lub Facebook , oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.
 
						
				 
						
			
 
			