Warzywa: Czosnek i pietruszkę obierz, czosnek posiekaj drobno a pietruszkę pokrój w większą kostkę. Pora umyj, osusz i pokrój w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć pora, podsmaż 2 min, a po chwili dodaj czosnek, pietruszkę i smaż, aż warzywa się zarumienią. Wlej bulion, doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz gaz, wsyp nerkowce, przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, ok. 15min
Mięso: Na lekko rozgrzaną suchą patelnię wrzuć mieloną wieprzowinę i rozdziel kawałki mięsa drewnianą łopatką. Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj. Smaż mięso na wysokim ogniu na złoty kolor, następnie zdejmij patelnię z ognia.
Zdejmij garnek z zupą z ognia, zmiksuj na gładki krem, dodaj śmietankę (opcjonalnie), wymieszaj. Gorącą zupę podawaj z porcja smażonego mięsa, posyp posiekaną natką pietruszki. Na zdrowie i smacznego!