Zupa z kapusty z klopsami wołowymi to idealne danie dla osób na diecie low-carb i keto. Jest szybka, prosta do przygotowania, a przy tym pełna smaku i aromatu. Połączenie białej kapusty, soczystych klopsików wołowych oraz przypraw sprawia, że zupa jest sycąca, a jednocześnie lekka i ujmująca.
Uwielbiam te dania które naturalnie są niskowęglowodanowe, bo nie ma żadnego narzekania ze czegoś brakuje!
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz kilku podstawowych składników. Bardzo fajnie komponuje się tutaj cytryna, która razem z koncentratem pomidorowym nadaje kwasowości, a marchewka nadaje słodyczy. Proszę, nie pomijaj wędzonej papryki czy kminku – to one nadają temu daniu jego charakter. Całość dopełnia świeży koperek, który nadaje potrawie lekkości i świeżości, no i umówmy się – gdzie koperek nie pasuje? 😊
Porady/Wskazówki:
- Jeżeli chcesz, możesz pomieszać kapustę z kapustą kiszoną. Wtedy jednak czas gotowania będzie wydłużony o około 10 minut.

Zupa z klopsami i kapustą
Składniki
- 600 g białej kapusty
- 50g cebuli (1 mała )
- 50g marchewki
- 50g pietruszki, korzen
- 25g koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki kolendy mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki slodkiej, mielonej
- 25g sosu sojowego (2 łyżki)
- 1,5l wody z 1 kostka bulionu warzywnego albo 1,5l bulionu
- 15g soku z cytryny (1 łyżka)
- 1-2 lyzki koperku, świeżego
Pulpety:
- 300g mielonej wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatka/ karczek wołowy lub łopatki lub karczku wieprzowego)
- 1 jajko S
- 60 g mała cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana
- 7g mąki migdałowej (1 łyżka)
- 7g parmezanu (1 łyżka)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub zabek swiezego
- sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
- 1 łyżeczka ulubionego tluszczu do smazenia (u mnie masło klarowane)
Wykonanie
- Cebulę na zupę posiekaj drobno, możesz już przygotować też cebulę na pulpety i odłożyć ją na bok. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę pokrojoną drobno, ziele angielskie i liść laurowy, smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Poszatkuj kapustę i potnij marchewkę, seler i pietruszkę w małe kosteczki. Dodaj do garnka z cebulą razem z pozostałymi przyprawami, podsmaż około 8 minut na średnim ogniu, mieszając regularnie.
- Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj razem z mięsem w misce, nie mieszaj zbyt długo, żeby mięso nie było twarde po usmażeniu.
- Do garnka z warzywami dodaj bulion, sos sojowy, sól i pieprz. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj przez 10 minut.
- Uformuj pulpety, nie rób ich zbyt dużych. Rozgrzej patelnię z ulubionym tłuszczem do smażenia, wrzuć pulpety – zrób to na dwa razy (zależy od wielkości twojej patelni), wtedy ładnie się zarumienią, a nie zagotują. Smaż na dość dużym ogniu, chodzi tylko o zarumienienie, czyli 2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone pulpety wrzuć do garnka z zupą, dodaj sok z cytryny i koperek. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Smacznego i na zdrowie!
Wartości odżywcze
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie, @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób!
1 Komentarze
Przepyszne. Dziękuję za dokładny opis. Polecam