Cebulę na zupę posiekaj drobno, możesz już przygotować też cebulę na pulpety i odłożyć ją na bok. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę pokrojoną drobno, ziele angielskie i liść laurowy, smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Poszatkuj kapustę i potnij marchewkę, seler i pietruszkę w małe kosteczki. Dodaj do garnka z cebulą razem z pozostałymi przyprawami, podsmaż około 8 minut na średnim ogniu, mieszając regularnie.
Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj razem z mięsem w misce, nie mieszaj zbyt długo, żeby mięso nie było twarde po usmażeniu.
Do garnka z warzywami dodaj bulion, sos sojowy, sól i pieprz. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj przez 10 minut.
Uformuj pulpety, nie rób ich zbyt dużych. Rozgrzej patelnię z ulubionym tłuszczem do smażenia, wrzuć pulpety – zrób to na dwa razy (zależy od wielkości twojej patelni), wtedy ładnie się zarumienią, a nie zagotują. Smaż na dość dużym ogniu, chodzi tylko o zarumienienie, czyli 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone pulpety wrzuć do garnka z zupą, dodaj sok z cytryny i koperek. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Smacznego i na zdrowie!