Cofnij

Zupa z klopsami i kapustą

5 from 1 vote
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty

Składniki

  • 600 g białej kapusty
  • 50g cebuli (1 mała )
  • 50g marchewki
  • 50g pietruszki, korzen
  • 25g koncentratu pomidorowego (2 łyżki)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki kolendy mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki slodkiej, mielonej
  • 25g sosu sojowego (2 łyżki)
  • 1,5l wody z 1 kostka bulionu warzywnego albo 1,5l bulionu
  • 15g soku z cytryny (1 łyżka)
  • 1-2 lyzki koperku, świeżego

Pulpety:

  • 300g mielonej wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatka/ karczek wołowy lub łopatki lub karczku wieprzowego)
  • 1 jajko S
  • 60 g mała cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana
  • 7g mąki migdałowej (1 łyżka)
  • 7g parmezanu (1 łyżka)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub zabek swiezego
  • sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
  • 1 łyżeczka ulubionego tluszczu do smazenia (u mnie masło klarowane)

Instrukcje 

  • Cebulę na zupę posiekaj drobno, możesz już przygotować też cebulę na pulpety i odłożyć ją na bok. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę pokrojoną drobno, ziele angielskie i liść laurowy, smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Poszatkuj kapustę i potnij marchewkę, seler i pietruszkę w małe kosteczki. Dodaj do garnka z cebulą razem z pozostałymi przyprawami, podsmaż około 8 minut na średnim ogniu, mieszając regularnie.
  • Wszystkie składniki na pulpety wymieszaj razem z mięsem w misce, nie mieszaj zbyt długo, żeby mięso nie było twarde po usmażeniu.
  • Do garnka z warzywami dodaj bulion, sos sojowy, sól i pieprz. Zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj przez 10 minut.
  • Uformuj pulpety, nie rób ich zbyt dużych. Rozgrzej patelnię z ulubionym tłuszczem do smażenia, wrzuć pulpety – zrób to na dwa razy (zależy od wielkości twojej patelni), wtedy ładnie się zarumienią, a nie zagotują. Smaż na dość dużym ogniu, chodzi tylko o zarumienienie, czyli 2-3 minuty z każdej strony.
  • Usmażone pulpety wrzuć do garnka z zupą, dodaj sok z cytryny i koperek. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Smacznego i na zdrowie!

Uwagi

 Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
         Węglowodany netto : 11.8 g, Węglowodany: 16.9g, Tłuszcz: 18.5g,  Białko: 21.4g,  Błonnik:5.1g                        Kalorie: 309 kcal
 
Słowo kluczowe: bezcukru, bezglutenowe, cebula, dieta keto, kapusta, keto dieta, keto obiad, keto przepis, keto przepisy, kuchnia polska, lowcarb, lowcarb przepisy, niskowęglowodanowe, wolowe, zupa jak od babci, zupa od babci, zupa pomidorowa