Mogę opisać tę zupę tylko jednym słowem – CUDOWNOŚĆ. Jeśli też jesteś zafiksowany na punkcie zup kremów, to jestem pewna, że się w tej pysznej zupce dyniowej zakochasz. Jest aksamitna, słodko-kwaśna i delikatna. To królowa wśród zup. Jest to przepis na łatwą i bardzo dyniową 'codzienną zupę dyniową’, która nigdy się nie nudzi.

Jak zrobić tą keto zupę z dynii?

Polecam użyć dyni piżmowej, ponieważ ona tutaj nadaje zupie fajnej słodyczy. Możesz użyć także dyni hokkaido, która jest coraz łatwiej dostępna w supermarketach i na targach warzywnych. Popularne przepisy na zupy z dyni często używają ziemniaków w celu zagęszczenia zupy, ja jednak uważam, że jest to zabieg bardzo kosmetyczny i nie jest to wcale potrzebne. W celu otrzymania kremowości zupy polecam ją dokładnie zblendować i dodać tłuszczyku, jak np. śmietankę 30% lub mleko kokosowe (mój ulubieniec) albo namoczone orzechy nerkowca (garść).

Dużo tracisz, jeśli dynia nie jest jeszcze w twojej diecie.

Zawiera bardzo dużo potasu, to skarbnica antyoksydantów, takich jak m.in. cudowny beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, tokoferole, witaminę C i fenole. Doskonale również zastępuje bardziej skrobiowe warzywa, jak ziemniaki. Dynia jest świetna na diecie low carb, ponieważ zawiera stosunkowo mało węglowodanów – tylko 5,7 g węglowodanów netto na 100 g dyni. Jest sycąca, bogata w błonnik i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna, co sprzyja utrzymaniu deficytu kalorycznego (jeżeli na nim jesteś).

Porady/Wskazówki:

  • Dynia piżmowa i hokkaido mają skórkę bardzo miękką, więc nie ma potrzeby jej obierać, możesz ją jak najbardziej jeść.
  • Jeśli twoja zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu.
  • Zupa dyniowa bardzo dobrze się mrozi, po zrobieniu możesz ją trzymać 4-5 dni w lodówce
  • Dynię do zupy możesz również upiec, wydobędziesz w ten sposób jeszcze więcej smaku, ponieważ soki z dyni się skoncentrują.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na  Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

Skomentuj tutaj

Recipe Rating