Mogę opisać tę zupę tylko jednym słowem – CUDOWNOŚĆ. Jeśli też jesteś zafiksowany na punkcie zup kremów, to jestem pewna, że się w tej pysznej zupce dyniowej zakochasz. Jest aksamitna, słodko-kwaśna i delikatna. To królowa wśród zup. Jest to przepis na łatwą i bardzo dyniową 'codzienną zupę dyniową’, która nigdy się nie nudzi.
Jak zrobić tą keto zupę z dynii?
Polecam użyć dyni piżmowej, ponieważ ona tutaj nadaje zupie fajnej słodyczy. Możesz użyć także dyni hokkaido, która jest coraz łatwiej dostępna w supermarketach i na targach warzywnych. Popularne przepisy na zupy z dyni często używają ziemniaków w celu zagęszczenia zupy, ja jednak uważam, że jest to zabieg bardzo kosmetyczny i nie jest to wcale potrzebne. W celu otrzymania kremowości zupy polecam ją dokładnie zblendować i dodać tłuszczyku, jak np. śmietankę 30% lub mleko kokosowe (mój ulubieniec) albo namoczone orzechy nerkowca (garść).
Dużo tracisz, jeśli dynia nie jest jeszcze w twojej diecie.
Zawiera bardzo dużo potasu, to skarbnica antyoksydantów, takich jak m.in. cudowny beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, tokoferole, witaminę C i fenole. Doskonale również zastępuje bardziej skrobiowe warzywa, jak ziemniaki. Dynia jest świetna na diecie low carb, ponieważ zawiera stosunkowo mało węglowodanów – tylko 5,7 g węglowodanów netto na 100 g dyni. Jest sycąca, bogata w błonnik i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczna, co sprzyja utrzymaniu deficytu kalorycznego (jeżeli na nim jesteś).
Porady/Wskazówki:
- Dynia piżmowa i hokkaido mają skórkę bardzo miękką, więc nie ma potrzeby jej obierać, możesz ją jak najbardziej jeść.
- Jeśli twoja zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody lub bulionu.
- Zupa dyniowa bardzo dobrze się mrozi, po zrobieniu możesz ją trzymać 4-5 dni w lodówce
- Dynię do zupy możesz również upiec, wydobędziesz w ten sposób jeszcze więcej smaku, ponieważ soki z dyni się skoncentrują.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie @lowcarbwioli żebym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagram i Facebook, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Zupa dyniowa
Składniki
- 1000g bulionu lub wody z łyżką sosu sojowego
- 800-1000g dyni piżmowej (1 duża cała)
- 140g cebuli (1 duża)
- 5g czosnku (1 ząbek)
- 4g papryki słodkiej w proszku (1 łyżeczka)
- 15g oliwy z oliwek (1 łyżka)
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki 12% lub 18% lub mleka kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
Wykonanie
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i cały ząbek czosnku. Podsmaż na średnim ogniu do delikatnego zarumienienia.Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cynamon oraz słodką paprykę, podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu, zalej bulionem, dodaj sól (na początku zacznij od 2 łyżeczek) Gotuj do miękkości dyni, około 20 minut.
- Następnie zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
- Dodaj opcjonalnie śmietankę 12% lub 30%, mleko kokosowe lub namoczone wcześniej orzechy nerkowca (jeśli używasz orzechy nerkowca, zblenduj po dodaniu) aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
- Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową słodką papryką.Podawaj zupę posypaną na talerzu prażonymi pestkami dyni, ulubionymi ziarnami lub orzechami. Porcję zupy serwuj z dodatkiem ugotowanej soczewicy (jeśli nie stosujesz diety keto) lub innym źródłem białka.
Wartości odżywcze
-Białko: 2.3 g
-Tłuszcz: 2.8g
-Węglowodany: 16,4 g (z czego netto 14,1 g)
-Błonnik: 2.3 g
