Cofnij

Zupa dyniowa

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Servings 6

Składniki

  • 1000g bulionu lub wody z łyżką sosu sojowego
  • 800-1000g dyni piżmowej (1 duża cała)
  • 140g cebuli (1 duża)
  • 5g czosnku (1 ząbek)
  • 4g papryki słodkiej w proszku (1 łyżeczka)
  • 15g oliwy z oliwek (1 łyżka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki 12% lub 18% lub mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

Instrukcje 

  • W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i cały ząbek czosnku. Podsmaż na średnim ogniu do delikatnego zarumienienia.Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cynamon oraz słodką paprykę, podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu, zalej bulionem, dodaj sól (na początku zacznij od 2 łyżeczek) Gotuj do miękkości dyni, około 20 minut.
  • Następnie zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
  • Dodaj opcjonalnie śmietankę 12% lub 30%, mleko kokosowe lub namoczone wcześniej orzechy nerkowca (jeśli używasz orzechy nerkowca, zblenduj po dodaniu) aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
  • Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową słodką papryką.Podawaj zupę posypaną na talerzu prażonymi pestkami dyni, ulubionymi ziarnami lub orzechami. Porcję zupy serwuj z dodatkiem ugotowanej soczewicy (jeśli nie stosujesz diety keto) lub innym źródłem białka.

Uwagi

jednej porcji:
 
-Kalorie: 96 kcal
-Białko: 2.3 g
-Tłuszcz: 2.8g
-Węglowodany: 16,4 g (z czego netto 14,1 g)
-Błonnik: 2.3 g
Wartości odżywcze zostały policzone, nie wliczając śmietanki
Rodzaj: lunch, obiad
Słowo kluczowe: bezglutenowy obiad, dieta lowcarb przepisy, dynia, jednogarnkowe, keto przepisy, keto zupa, lchf dieta, lchf przepisy, przepisy lchf