W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i cały ząbek czosnku. Podsmaż na średnim ogniu do delikatnego zarumienienia.Dodaj pokrojoną w kostkę dynię, cynamon oraz słodką paprykę, podsmaż 3-4 minuty na średnim ogniu, zalej bulionem, dodaj sól (na początku zacznij od 2 łyżeczek) Gotuj do miękkości dyni, około 20 minut.
Następnie zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego.
Dodaj opcjonalnie śmietankę 12% lub 30%, mleko kokosowe lub namoczone wcześniej orzechy nerkowca (jeśli używasz orzechy nerkowca, zblenduj po dodaniu) aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową słodką papryką.Podawaj zupę posypaną na talerzu prażonymi pestkami dyni, ulubionymi ziarnami lub orzechami. Porcję zupy serwuj z dodatkiem ugotowanej soczewicy (jeśli nie stosujesz diety keto) lub innym źródłem białka.