Każdy z nas ma swoje ulubione batoniki, a jednym z moich faworytów zawsze były Bounty, a teraz są to te przepyszne domowe Bounty. Niestety, te sklepowe są zbyt słodkie i do tego nie mają nic wspólnego ze zdrowiem, bo są pełne syropu glukozowego i cukru. Uwielbiam tworzyć przepisy zdrowszych wersji popularnych słodyczy dostępnych w sklepach, które sprawiają, że nie jest tęskno do tych sklepowych, a co więcej, te kupne stają się słodką historią.

Jaki jest ich sekret?

Sekretem jest użycie mleczka kokosowego, a nie mleka kokosowego czy napoju kokosowego. To właśnie mleczko nadaje batonikom niesamowicie kremową konsystencję. Polecam od razu zrobić je z podwójnej porcji, bo jestem pewna, że szybko znikną! Bounty najlepiej przechowywać w lodówce i wyjąć na 10-15 minut przed jedzeniem, bo wtedy delikatnie zmiękną i będą się rozpływać w ustach. Do tego jeden batonik ma tylko 4g węglowodanów*.

Porady / Wskazówki:

  • Bounty można śmiało mrozić, super smakują też takie prosto z zamrażalnika.
  • Możesz użyć tez pasty kokosowej, zamiast oleju kokosowego, dodaj wtedy 10g mniej wiórków kokosowych.

Białkowe bounty BEZ cukru

5 from 3 votes
Czas przygotowania 10 minut
Łączny czas 20 minut
Spróbuj moich ulubionych batoników, z wysoką zawartością błonnika i zdrowych tłuszczy. Są również bogate w niezbędne minerały takie jak magnez, miedź i mangan

Składniki

Masa kokosowa:

  • 100g śmietanki kokosowej (z puszki) (kremową część na wierzchu wymieszaj z wodnista cześcią)
  • 15g oleju kokosowego (1 łyżka )
  • 2 łyżeczki erytrytolu (w zależności jak słodkie jest białko w proszku)
  • 15g białka w proszku (waniliowego/śmietankowego)
  • 90g drobnych wiórków kokosowych

Polewa:

  • 90g czekolady 80-85%
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie 

  • Śmietankę i olej kokosowy umieść w małym garnuszku i podgrzej do rozpuszczenia. Następnie dodaj erytrytol, białko oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
  • Teraz roztopimy czekoladę na parze wodnej. Do rondelka wlej około jednej szklanki wody, nałóż na niego metalową lub szklaną miskę, upewnij się że miska nie dotyka wody) i wrzuć do niej połamaną w kostkę czekoladę, połóż na palnik, poczekaj aż się roztopi i dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszaj.
  • Z dobrze schłodzonej masy uformuj małe batoniki Bounty – tak jak na zdjęciu powyżej. Działaj szybko, ponieważ masa kokosowa ociepla się z każdą sekundą. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  • Schłodzone batoniki bounty zanurz w roztopionej czekoladzie, obtaczając je z każdej strony. Najwygodniej jest to zrobić dwoma widelcami.
    Dla jeszcze ładniejszego efektu możesz ułożyć wszystkie batoniki na kratce i polać je czekoladą, następnie schłodzić ( czekoladę, która spłynie z batoników, możesz ponownie wykorzystać) Po schłodzeniu odwróć batoniki i polej je czekoladą z drugiej strony. Ta metoda wymaga trochę więcej czasu, ale efekt jest warty wysiłku! 😊

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w jednym batoniku:
 
 
             Węglowodany (netto): 4.3g, Węglowodany: 6.2g,  Tłuszcz: 11.9g,  Białko: 2.4g,                                                  Kalorie: 137 kcal, Błonnik: 1.7g
Słowo kluczowe: batoniki bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, bezcukru, bezglutenowe, keto przepis, keto przepisy, keto słodycze, kokos, kulki mocy, lowcarb deser, niskowęglowodanowe, przepis lowcarb, przepisy na insulinooporność, przepisy z niskim indeksem glikemicznym, szybki deser, wysokobiałkowe, zdrowe słodycze, zdrowy deser

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram, oznaczając mnie; @lowcarbwioli, abym Cię znalazła! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na instagramie a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Uwielbiam pokazywać jak w kreatywny sposób przyrządzić posiłki lowcarb/keto, jest u mnie odżywczo, zdrowo i przepysznie. Cenię sobie jakość jak i sezonowość produktów. Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze

Skomentuj tutaj

Recipe Rating