Spróbuj moich ulubionych batoników, z wysoką zawartością błonnika i zdrowych tłuszczy. Są również bogate w niezbędne minerały takie jak magnez, miedź i mangan
Masa kokosowa:
- 100g śmietanki kokosowej (z puszki) (kremową część na wierzchu wymieszaj z wodnista cześcią)
- 15g oleju kokosowego (1 łyżka )
- 2 łyżeczki erytrytolu (w zależności jak słodkie jest białko w proszku)
- 15g białka w proszku (waniliowego/śmietankowego)
- 90g drobnych wiórków kokosowych
Polewa:
- 90g czekolady 80-85%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Śmietankę i olej kokosowy umieść w małym garnuszku i podgrzej do rozpuszczenia. Następnie dodaj erytrytol, białko oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika.
Teraz roztopimy czekoladę na parze wodnej. Do rondelka wlej około jednej szklanki wody, nałóż na niego metalową lub szklaną miskę, upewnij się że miska nie dotyka wody) i wrzuć do niej połamaną w kostkę czekoladę, połóż na palnik, poczekaj aż się roztopi i dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Wymieszaj.
Z dobrze schłodzonej masy uformuj małe batoniki Bounty – tak jak na zdjęciu powyżej. Działaj szybko, ponieważ masa kokosowa ociepla się z każdą sekundą. Włóż do zamrażalnika na 10 minut.
Schłodzone batoniki bounty zanurz w roztopionej czekoladzie, obtaczając je z każdej strony. Najwygodniej jest to zrobić dwoma widelcami. Dla jeszcze ładniejszego efektu możesz ułożyć wszystkie batoniki na kratce i polać je czekoladą, następnie schłodzić ( czekoladę, która spłynie z batoników, możesz ponownie wykorzystać) Po schłodzeniu odwróć batoniki i polej je czekoladą z drugiej strony. Ta metoda wymaga trochę więcej czasu, ale efekt jest warty wysiłku! 😊
Wartości odżywcze w jednym batoniku:
Węglowodany (netto): 4.3g, Węglowodany: 6.2g, Tłuszcz: 11.9g, Białko: 2.4g, Kalorie: 137 kcal, Błonnik: 1.7g