Cofnij

Tortilla z serka wiejskiego

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Servings 1 / 2

Składniki

  • 200g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

Instrukcje 

  • Nagrzej piekarnik na 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół). Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia i smarując cienką warstwą oliwy (najlepiej pędzelkiem).
  • Wszystkie składniki zblenduj razem blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej masy – będzie dość rzadka. Wylej na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia, delikatnie rozprowadź. Od tego, jak cienko rozsmarujesz, będzie zależał czas pieczenia. Nie radzę jednak rozsmarowywać do prześwitu masy – lepiej, jeśli cała tortilla ma równą grubość. Tortilla będzie miała kształt prostokąta.
  • Piecz 25–30 minut w 180℃ (termoobieg) lub 195℃ (grzanie góra-dół), do momentu kiedy jest ładnie zarumieniona. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Uwagi

   W jednej tortilli:
- Kalorie: 341 kcal
- Białko: 34 g
- Węglowodany: 5.5 g
- Tłuszcz: 19 g
 
Author: Wiola Mysza
Rodzaj: obiad
Słowo kluczowe: bez mąki, fit przepisy, przepisy keto, przepisy lowcarb, przepisy niskoweglowodanowe, przpeisy wysokolbialkowe, zdrowe przepisy, zdrowe przepisy na obiad