Kto nie uwielbia soczystych i puszystych pulpetów? Oto przepis na soczyste pulpety lowcarb, które zaskoczą Cię swoją delikatnością. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowały!
Składniki
250gmielonej wieprzowiny, dobrej jakości (np. łopatki lub karczku wieprzowego.
250gmielonej wołowiny, dobrej jakości ( np. łopatka/ karczek wołowy)
1jajko
1cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana (ok.80g)
2łyżki (12g)mąki migdałowej
2łyżki (12g)parmezanu
2łyżkiwody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1łyżeczka musztardy Dijon
1łyżeczkasuszonego czosnku (opcjonalnie)
sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
1łyżkamasła klarowanego/oleju z awokado do smażenia
Sos:
600gpulpy pomidorowej bądź *passaty
1 łyżeczka octu jabłkowego/balcamico lub soku z cytryny
1 ząbek czosnku,starty lub drobno pokrojony
Instrukcje
Pulpety: Jajko umieść w dużej misce, rozbij delikatnie widelcem, dodaj mięso i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia, nie mieszaj za długo, ponieważ przemieszanie może sprawić że mięso po usmażeniu będzie zbite.
Rozgrzej patelnie z masłem klarowanym bądź tłuszczem. Z masy uformuj klopsiki, tak uformowane smaż w 2-3 partiach na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie smaż ich jednak do całkowitego usmażenia, ponieważ bedą gotowane w sosie pomidorowym. Lepiej jeśli nie są smażone blisko siebie, bo się nie zarumienią. Jeśli zrobisz je mniejsze, czas smażenia będzie krótszy. Gotowe klopsy przełóż na osobny talerz.
Sos: Na tej samej patelni, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj starty czosnek, podsmaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 8 minut bez przykrycia.Jeżeli zależy ci na bardziej kremowym sosie, możesz go teraz zblendować.
Dodaj pulpety i załóż przykrywkę i gotuj przez 10minut, świetnie smakują z niskowęglowodanowym makaronem, dynią makaronową, albo makaronem z cukinii. Smacznego i na zdrowie!