Cofnij

Pulpety w sosie pomidorowym

5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Servings 4
Kalorie 426
Kto nie uwielbia soczystych i puszystych pulpetów? Oto przepis na soczyste pulpety lowcarb, które zaskoczą Cię swoją delikatnością. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowały!

Składniki

  • 250 g mielonej wieprzowiny, dobrej jakości (np. łopatki lub karczku wieprzowego.
  • 250 g mielonej wołowiny, dobrej jakości ( np. łopatka/ karczek wołowy)
  • 1 jajko
  • 1 cebula, starta na małych oczkach lub drobno posiekana (ok.80g)
  • 2 łyżki (12g) mąki migdałowej
  • 2 łyżki (12g) parmezanu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • sól morska/kłodawska i pieprz do smaku (pamiętając że parmezan jest słony)
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju z awokado do smażenia

Sos:

  • 600 g pulpy pomidorowej bądź *passaty
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego/balcamico lub soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku ,starty lub drobno pokrojony

Instrukcje 

  • Pulpety: Jajko umieść w dużej misce, rozbij delikatnie widelcem, dodaj mięso i wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia, nie mieszaj za długo, ponieważ przemieszanie może sprawić że mięso po usmażeniu będzie zbite.
  • Rozgrzej patelnie z masłem klarowanym bądź tłuszczem. Z masy uformuj klopsiki, tak uformowane smaż w 2-3 partiach na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. Nie smaż ich jednak do całkowitego usmażenia, ponieważ bedą gotowane w sosie pomidorowym. Lepiej jeśli nie są smażone blisko siebie, bo się nie zarumienią. Jeśli zrobisz je mniejsze, czas smażenia będzie krótszy. Gotowe klopsy przełóż na osobny talerz.
  • Sos: Na tej samej patelni, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj starty czosnek, podsmaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem, i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 8 minut bez przykrycia.Jeżeli zależy ci na bardziej kremowym sosie, możesz go teraz zblendować.
  • Dodaj pulpety i załóż przykrywkę i gotuj przez 10minut, świetnie smakują z niskowęglowodanowym makaronem, dynią makaronową, albo makaronem z cukinii. Smacznego i na zdrowie!

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:
 
Kalorie: 376 kcal
Węglowodany: 11.4g
Węglowodany (netto): 8.5g
Tłuszcz: 26g
Blonnik: 2.9g
Białko: 25g 
 
*Wartości odżywcze zostały policzone z pulpą pomidorową, passatą ma trochę więcej węglowodanów.
 
Calories: 426kcal
Rodzaj: kolacja, obiad
Słowo kluczowe: dieta keto, keto przepis na pulpety, keto przepisy, lowcarb przepis na pulpety, obaid bez glutenu