Cofnij

Proteinowe racuchy lowcarb z jabłkiem

5 z 2 głosy
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Łączny czas 10 minuty
Servings 1

Składniki

  • 150g serka wiejskiego lub ziarnistego
  • 2 jajka
  • 20g mąki kokosowej
  • 15g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
  • 2g proszku do pieczenia
  • pół jabłka, obranego i pokrojonego w grube drobne plastry (najlepiej soczyste)
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej
  • 12g erytrytolu (2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • 10g odżywki białkowej (opcjonalnie)

Instrukcje 

  • Do miski wrzuć jajka, dodaj serek wiejski i erytrytol. Delikatnie zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj mąkę kokosową, skrobię ziemniaczaną, łuski babki jajowatej i proszek do pieczenia. Znowu wymieszaj.
  • Na końcu dorzuć pocięte jabłko. Delikatnie wmieszaj je w masę. Poczekaj 10min, dobrze żeby ciasto chwile poleżało.
  • Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wyłóż łyżką na patelnię masę, formujac placuszki, smaz na srednim ogniu az do zarumienienia z kazdej strony, jesli podwazysz placuszka delikatnie i bedzie odchodzil od powierzchni patelni to znaczy ze jest czas zeby odwrocić placuszki na druga strone.
    Gotowe! Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, ale na zimno smakują tez świetnie.

Uwagi

Wartości odżywcze w całym przepisie:
- Kalorie: 462 kcal
- Białko: 29,1 g
- Węglowodany: 28,0 g 
- Błonnik:  2g
- Tłuszcz: 24g
Author: Wiola Mysza
Rodzaj: Śniadanie
Słowo kluczowe: bez mąki, bezcukru, bezglutenowe, bezglutenowe przepisy, bezglutenowe racuchy, dieta lowcarb przepisy, fit śniadania, proteinowe placuszki