Cofnij

Pomidorowa zupa krem z mini mozarellą

Składniki

  • 800g pulpy pomidorowej z puszki lub świeżych pomidorów (900–950 g) (2 puszki )
  • 60g cebuli, obranej
  • 2 ząbki czosnku, obranego
  • 1,5- 2,5 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego (najlepiej rosół)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowoego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta cynamonu
  • Dwa opakowania mini mozzarella lub poszarpana duża kulka (po odsączeniu 150g, razy 2)
  • 1 łyżeczka soli i pieprz do smaku
  • Dodatkowo: zielenina na wierzch np. natka pietruszki, koperek, bazylia, oliwa z oliwek

Instrukcje 

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
    Porada: Jeśli używasz świeżych pomidorów, zacznij od usunięcia głąbów pomidorów i małym nożem zrób krzyżyk na spodzie każdego pomidora. Zanurz pomidory na 20 sekund we wrzącej wodzie, a następnie od razu przełóż do zimnej wody. Ostrożnie obierz skórkę z pomidorów za pomocą noża. Obrane pomidory pokrój w drobną kostkę.
  • W garnku z głębokim dnem rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek i smaż, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż wszystko 2–3 minuty. Dodaj pulpę pomidorową, lub jeśli używasz, świeże pomidory, bulion (zacznij od 1,5 szklanki), sól i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 min bez przykrycia.
  • Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką zupę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
  • Pomidorową podawaj z mini mozzarellą i innymi ulubionymi świeżymi ziołami (np.bazylią, pietruszką), odrobiną śmietanki lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Uwagi

Na porcję (300g) z 5 mini kulkami mozzarella (38g):
-Kalorie: 200 kcal
-Białko: 13g
-Tłuszcze: 11g
-Węglowodany:  9 g
- Błonnik: 2 g