Cofnij

Placuszki z twarogu z cytryną i makiem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 15 minuty
Servings 2

Składniki

  • 120 gram serka wiejskiego lub twarogu*

  • 3 łyżki (20g) mąki migdałowej
  • 4 łyżki (32g) mąki kokosowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny (wyparzonej)
  • 1 łyżka erytrytolu (ja używam w pudrze)
  • 1 łyżka maku niebieskiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli kłodawskiej/morskiej
  • jogurt grecki/ śmietana do podania
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia

Instrukcje 

  • Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem, od razu dodaj wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli używasz twarogu zamiast serka wiejskiego, rozgnieć go praską lub widelcem w osobnej miseczce, ułatwi to wmieszanie twarogu do masy.
  • Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną i wysmarowaną masłem klarowanym patelni, formując okrągłe placki. Smażyć partiami.
  • Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 3 minuty lub do momentu gdy od spodu będą delikatnie zarumienione. Przewróć na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty. Nałóż kolejną turę i kontynuuj do wykorzystania całej masy. Świetnie smakują podane z jogurtem greckim albo śmietaną. Smacznego!

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:  
 
 Kalorie: 314 kcal
Tłuszcze: 20,5 g  
Węglowodany: 8 g
Błonnik: 2,1 g
Białko: 19 g,
 
*Wartości odżywcze zostały policzone z użyciem serka wiejskiego, nie twarogu.