Cofnij

Pasztet najlepszy kremowy

Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty

Składniki

  • 700 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie drobiowo-wołowe 3:2)
  • 200g wątróbki drobiowej, surowej
  • 70g miękkiego masła
  • 70g mieszanych warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki i selera)
  • 3 większe jajka
  • 200g pieczarek
  • 120g cebuli (1 średnia cebula)
  • 5 suszonych prawdziwych grzybów, wcześnej namoczonych przez ( (opcjonalnie))
  • szczypta gałki muszkatołowej (¼ łyżeczki )
  • 1g pieprzu mielonego (½ łyżeczki)
  • 4g soli kłodawskiej (zacząć od pół łyżeczki) (1 łyżeczka)
  • 2g majeranku suszonego (2 łyżeczki)
  • 30ml bulionu lub wody (2 łyżki)

Instrukcje 

  • Zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Do miseczki wsyp suszone grzyby, zalej wrzątkiem i przykryj talerzykiem. Zostaw na 20–30 minut (czasem dłużej, jeśli są bardzo suche i duże). Następnie zabierz się za warzywa. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię na dość wysokim ogniu z łyżeczką masła klarowanego bądź innego tłuszczu. Dodaj pieczarki i pół łyżeczki soli i smaż do momentu, kiedy pieczarki przestaną wydzielać wodę. Dodaj cebulę i smaż wszystko do zarumienienia.
  • W międzyczasie, kiedy warzywa się smażą, przygotuj wątrobkę. Umyj ją, a następnie przełóż na sitko lub wytrzyj papierem kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Nakłuj wątróbkę widelcem. Posolisz ją dopiero na patelni.
  • Gdy cebula i pieczarki się zarumienią, przełóż je do blendera kielichowego (jeżeli chcesz to zrobić blenderem ręcznym, nie dodawaj do masy skór i chrząstek z mięsa). Na tę samą patelnię dodaj wątróbkę (utrzymuj średni gaz), smaż po 1,5 min z każdej strony, posól dopiero po odwróceniu. Wyłącz gaz i chwilę przestudź.
  • Do blendera z cebulą i pieczarkami dodaj wszystkie pozostałe składniki, następnie dodaj przestudzoną wątróbkę, zblenduj na najwyższej mocy do uzyskania gładkiej konsystencji, przełóż do foremki 26x11 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180℃, z grzaniem góra/dól, piecz przez 50-55 minut. Wystudź, najlepiej całą noc w lodówce.

Uwagi

Wartości odżywcze w 100g (przy założeniu, że całość waży ~1550 g)
 
Kalorie: 142 kcal, 
Węglowodany: 1.5g
Węglowodany netto: 1.1g
Tłuszcz: 9.4g
Białko: 13.2g
Błonnik: 0.3g