Mleko z ekstraktem waniliowym, inuliną delikatnie podgrzać, ale nie zagotowywać. Do ciepłego, ale nie wrzącego mleka dodać drożdże.
W osobnej miseczce roztrzep jajka, dodaj serek wiejski, erytrytol, mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, łuskę babki jajowatej, dodaj ostudzone mleko, ocet i wymieszaj łyżką. Ciasto powinno wyjść dość zwarte, więc w pewnym momencie nie będziesz w stanie dalej mieszać go łyżką. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 min, żeby odpoczęło.
Blat/deskę obsyp odrobiną mąki kokosowej i wyłóż ciasto. Z ciasta uformuj w dłoniach 14 kuleczek, następnie kciukiem zrób dziurkę w kulce i naciągnij, żeby uzyskały kształt oponek. Możesz też wyciąć dziurkę w środku małym kieliszkiem.
Smażenie: Rozgrzej olej w małym garnku, wrzuć mały kawałeczek ciasta do oleju, jeżeli olej zacznie mocno się pienić wokół ciasta, oznacza to, że olej jest dobrze rozgrzany. Zwiększ na pare sekund ogień, ponieważ po wrzuceniu oponek, delikatnie ochłodzą one olej. Smaż pączki, aż się zarumienią na średnim ogniu, około 2 minuty na stronę. Nie może być ich zbyt dużo w garnku, muszą mieć przestrzeń, aby dobrze się usmażyły. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obeschły z nadmiaru tłuszczu.Piekarnik: Jeżeli chcesz je piec w piekarniku, posmaruj je jednym roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, piecz przez 35 minut w temperaturze 175°C (góra-dół).Airfryer: Jeżeli chcesz je piec w airfryerze, posmaruj je jednym roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, piecz w temperaturze 160°C przez 15-16 minut.Oponki możesz podawać posypane erytrytolem w pudrze, ulubionym dżemem bez cukru lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego i na zdrowie! Oponki możesz podawać posypane erytrytolem w pudrze, ulubionym dżemem bez cukru lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego i na zdrowie!