Cofnij

Mini pączki lowcarb

5 from 1 vote
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Servings 16

Składniki

  • 260ml mleka sojowego lub migdałowego bez cukru
  • 4g suchych drożdży lub 14g świeżych drożdży
  • 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka )
  • 2 jajka
  • 150g mąki migdałowej
  • 25g mąki kokosowej lub odżywki białkowej naturalnej
  • 30g łuski babki jajowatej lub płesznik
  • 60g erytrytolu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu (bez cukru)
  • 30g masła
  • 1g soli (1/4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Instrukcje 

  • Podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym i solą, nie zagotowuj. Dodaj masło poczekaj, aż sie rozpuści, dodaj erytrytol, zamieszaj.
  • W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj przestudzone mleko, ocet jabłkowy, mąkę kokosową, migdałową, drożdże i łuskę babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką – ciasto na początku będzie luźne, ale po chwili diametralnie się zagęści.
  • Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odłóż na 1 h. Po tym czasie na blat wysyp trochę mąki kokosowej, rozgrzej piekarnik do 165℃ (góra-dół) i zacznij z ciasta formować małe pączusie.
  • Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piecz 25 min, góra dół. Jak tylko je upieczesz, daj mi znać w komentarzu jak Ci wyszły!

Uwagi

W jednym mini pączku* 
-Kalorie: 90 kcal
-Białko: 3.8 g
-Tłuszcz: 7.5 g
-Węglowodany: 3.4 g, Węglowodany netto: 1.2g
-Błonnik: 2.2 g
 
*Z użyciem mleka sojowego i mąki kokosowej.
Rodzaj: Desery
Słowo kluczowe: ciasta bezglutenowe, fit przepisy, keto pączki, Lowcarb pączki, pączki bez cukru, Paczki bezglutenowe, przepisy bez cukru, przepisy bez glutenu, przepisy keto, zdrowe pączki