Twaróg w temperaturze pokojowej, erytrytol, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń umieść w misce blendera, razem z oddzielonymi żółtkami z 4 jajek, zblenduj na gładką masę, białka przełóż do osobnej, średniej wielkości miski, i ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę
Piekarnik nagrzej do 170℃, góra–dół
Wmieszaj ubite białka do masy serowej, zrób to bardzo delikatnie.
Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia, nałóż masę makową i rozprowadź tak, aby utworzyć prostokąt o wymiarach 28–29 cm x 16 cm. Następnie rozprowadź masę serową na wierzchu masy makowej. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 20–25 minut w 170°C, góra–dół.
Po upieczeniu poczekaj, aż chwilkę ostygnie, żeby nie było gorące, ale nadal ciepłe. Na wierzch masy serowej połóż kawałek papieru do pieczenia, następnie dużą deskę do krojenia i przewróć ciasto, żeby było dołem do góry, ponieważ masa makowa ma być w środku po zwinięciu.Zacznij zwijać makowca,możesz sobie pomóc, delikatnie zwijając razem z papierem na początku. Rób to bardzo ostrożnie. Tak zwiniętą roladę schłódź, pokrój i smacznego!