Cofnij

Makowiec keto

Przepis na lowcarb makowiec

Składniki

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 200g białego tłustego sera twarogowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu

Masa makowa:

  • 200g mielonego maku
  • 200g mleka lub wody, zagotowanego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 7-8 łyżek erytrytolu
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 1 jabłko, starte na dużych oczkach
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego i migdałowego
  • 50g rozdrobnionych orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 150g mleczka kokosowego (zaufaj mi pięknie komponuje się z czekolada) lub śmietanki 30%
  • 100g czekolady gorzkiej 75%+
  • opcjonalnie: łyżka erytrytolu w pudrze

lub

  • 150g czekolady gorzkiej min 75% kakao
  • 60g masła
  • opcjonalnie: łyżka erytrytolu w pudrze

Instrukcje 

Masa makowa:

  • Do garnka wsyp 200 g mielonego maku i zalej gorącym mlekiem lub wodą. Przykryj pokrywką i pozostaw na 30 minut, aż mak wchłonie cały płyn. Jeżeli się tak nie stanie zostaw jeszcze na 20 minut.
    Porada: Jeśli używasz całego maku, zalej go wodą w proporcji 1:2 i gotuj przez 30 minut, pod przykryciem. Następnie dobrze odsącz nadmiar wody lub mleka i zmiel dwukrotnie w dobrym blenderze.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka i żółtka umieść w dwóch dużych osobnych miskach.
  • Do misy z żółtkami dodaj przestudzony mak, starte jabłko, rozpuszczone masło, aromat pomarańczowy, migdałowy, rozdrobnione orzechy, mąkę migdałową oraz erytrytol (jeśli lubisz bardziej słodkie, dodaj go więcej). Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz na bieżąco sprawdzić, czy masa jest wystarczająco słodka.
    Białka z 3 jajek razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Wmieszaj ją delikatnie w dwóch partiach w masę makową. Odstaw na bok, teraz przygotujesz masę serową

Masa serowa:

  • Twaróg w temperaturze pokojowej, erytrytol, ekstrakt waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń umieść w misce blendera, razem z oddzielonymi żółtkami z 4 jajek, zblenduj na gładką masę, białka przełóż do osobnej, średniej wielkości miski, i ubij ze szczyptą soli na puszystą pianę
  • Piekarnik nagrzej do 170℃, góra–dół
  • Wmieszaj ubite białka do masy serowej, zrób to bardzo delikatnie.
  • Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia, nałóż masę makową i rozprowadź tak, aby utworzyć prostokąt o wymiarach 28–29 cm x 16 cm. Następnie rozprowadź masę serową na wierzchu masy makowej. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 20–25 minut w 170°C, góra–dół.
  • Po upieczeniu poczekaj, aż chwilkę ostygnie, żeby nie było gorące, ale nadal ciepłe. Na wierzch masy serowej połóż kawałek papieru do pieczenia, następnie dużą deskę do krojenia i przewróć ciasto, żeby było dołem do góry, ponieważ masa makowa ma być w środku po zwinięciu.
    Zacznij zwijać makowca,możesz sobie pomóc, delikatnie zwijając razem z papierem na początku. Rób to bardzo ostrożnie. Tak zwiniętą roladę schłódź, pokrój i smacznego!

Polewa czekoladowa:

  • Polewa z masłem: W garnku z grubym dnem umieść masło. Rondelek umieść na palniku i ustaw najmniejszą moc. Masło powinno się powolutku roztapiać.  Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj czekoladę.
  • Polewa ze śmietanką lub mleczkiem kokosowym: Do garnka wlej mleczko/śmietankę, podgrzej, ale nie zagotowuj. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj szpatułką.
    Porada: Możesz też przygotować lukier zrobiony z 2 łyżek białka serwatkowego i 3 łyżek wody.

Uwagi

Na 100 g makowca (jeden kawałek wazy u mnie 70g):
Kalorie: 301 kcal
Białko: 12.7 g
Tłuszcze: 25.0 g
Węglowodany: 12.0 g
Węglowodany netto: 5.3 g
Słowo kluczowe: bezgkutenowe ciasta, Boze narodzenie, ciasta bezglutenowe, ciasto bez maki, ciasto keto, ciasto na redukcje, ciasto na swieta, fit ciasto, fit piernik, fitcake, piernik niskowęglowodanowy, przepis na ciasto bez cukru, przepis na zdrowe ciasto na swieta, przepisy bezglutenowe, szybkie ciasto bez cukru, zdrowe ciasto, zdrowe słodycze