Cofnij

Lasagna dyniowa KETO/LowCarb

Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Servings 4
Kalorie 391

Składniki

  • pół dużej dyni piżmowej, ze skórką, około 450 g
  • 100 g żółtego sera na wierzch, lub więcej :)
  • 1 łyżka szałwi, może też być suszona (opcjonalnie)
  • 4 łyżki orzechów włoskich

sos:

  • 300 g ricotty, możesz też użyć *twarogu
  • 100 g śmietanki 30% lub śmietany 12/18%
  • 30 g parmezanu
  • 1/3 łyżecz. czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżecz. soli

Instrukcje 

  • Zaczniemy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki na sos umieść w naczyniu w których będziesz go blendować. Możesz także użyć ręczny blender ręczny. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
  • Posiekaj orzechy włoskie i szałwie, jeżeli używasz, odłóż na bok.
  • Dynię umyj, pokrój, wydrąż z nasion. Jeśli masz dynię piżmową ( jak u mnie ), to skóry nie obierasz, tylko pieczesz ją razem z miąższem, ponieważ jest jadalna. Używając ostrego noża, dość dużego, ostrożnie pokrój w poprzek na cienkie plastry, około 0,5 cm. Najlepiej, jeśli masz szatkownicę, tylko uważaj na palce!
  • Kawałki dyni wyłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, ułóż pierwszą warstwę i nagrzej piekarnik do 180℃.
  • Na warstwie dynii rozłóż ⅓ część sosu, staraj się żeby dobrze pokryć dynię. Posyp połową posiekanych orzechów i szałwią. Powtarzaj czynność jeszcze dwa razy. Kończysz sosem na wierzchu.
  • Na sos wyłóż starty ser. Piecz w 180℃ przez 40 min. Serwuj ze świeżą salatką.

Uwagi

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Tłuszcze: 29g   Węglowodany: 13g   Błonnik: 2,1g  Białko: 20g
*Wartości odżywcze zostały obliczone przy użyciu ricotty a nie twarogu.
Calories: 391kcal