Zaczniemy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki na sos umieść w naczyniu w których będziesz go blendować. Możesz także użyć ręczny blender ręczny. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy.
Posiekaj orzechy włoskie i szałwie, jeżeli używasz, odłóż na bok.
Dynię umyj, pokrój, wydrąż z nasion. Jeśli masz dynię piżmową ( jak u mnie ), to skóry nie obierasz, tylko pieczesz ją razem z miąższem, ponieważ jest jadalna. Używając ostrego noża, dość dużego, ostrożnie pokrój w poprzek na cienkie plastry, około 0,5 cm. Najlepiej, jeśli masz szatkownicę, tylko uważaj na palce!
Kawałki dyni wyłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, ułóż pierwszą warstwę i nagrzej piekarnik do 180℃.
Na warstwie dynii rozłóż ⅓ część sosu, staraj się żeby dobrze pokryć dynię. Posyp połową posiekanych orzechów i szałwią. Powtarzaj czynność jeszcze dwa razy. Kończysz sosem na wierzchu.
Na sos wyłóż starty ser. Piecz w 180℃ przez 40 min. Serwuj ze świeżą salatką.