Cebulka: Jeżeli chcesz podawać te leniwe z cebulka teraz jest czas na jej usmażenie. Cebulka będzie się karmelizować kiedy ty będziesz robić kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem płaskiej łyżki soli.Twaróg zetrzyj na dużych oczkach tarki, dzięki temu kluski będą miały świetną strukturę.Dodaj pozostałe składniki, na początku wymieszaj łyżką. Następnie wyrabiaj rękami, aż do uformowania kulki. Tak przygotowaną masę wyłóż na oprószoną mąką stolnicę lub deskę – nie zajmie to dużo miejsca. Z powstałej kulki uformuj podłużny walec/sznurek o średnicy około 2 cm.Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5 cm.
Zacznij wrzucać leniwe do gotującej się wody, upewnij się, że gaz jest na średnim ogniu. Od razu delikatnie zamieszaj kopytka. Poczekaj, aż wypłyną na wierzch, a od tego momentu odlicz 2 minuty. Wyłóż je cedzakiem i umieść w durszlaku lub na talerzu, jeśli dobrze je odsączysz.Od razu polej dowolnym olejem lub wymieszaj z odrobiną masła, aby się nie lepiły.
Podawaj z wcześniej usmażoną cebulką i jogurtem greckim. Dopieść szczypiorkiem. Jeżeli masz również ochotę na te leniwe na słodko, sprawdzaj regularnie blog, bo wkrótce pojawi się przepis na wersję słodką!